grumko Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 Wątróbka po rumuńsku - Ficat de vitel flora Przepis pochodzi z książki Katarzyny Pośpieszyńskiej "Podróż kulinarna" Poniżej przepis oryginalny: ja użyłem wątróbki drobiowej, więc jej nie szpikowałem, ani na końcu nie kroiłem plasterki, a wyszło bardzo smacznie!! SKŁADNIKI: pół kilograma wątroby, 10 dag wędzonego boczku pokrojonego w plasterki lub plastry, pół pęczka posiekanej zielonej pietruszki, pół pęczka posiekanego szczypiorku, 1 przekrojony ząbek czosnku, 3 cebule obrane i pokrajane w plasterki, 1 duża marchew obskrobana i pokrajana w talarki, 1 średnia pietruszka obskrobana i pokrajana w talarki, 1 listek laurowy, sól i pieprz, 1/4 szklanki białego wytrawnego wina, rosół lub woda, 1/4 szklanki śmietany. SPOSÓB WYKONANIA: Wątrobę umyć, zalać mlekiem i odstawić na noc. Wypłukać w kilku wodach, osuszyć w ściereczce, usunąć błonę i grubsze żyły, naszpikować połową boczku. Wątrobę włożyć do miski, posypać solą i pieprzem, zieloną pietruszką i szczypiorkiem. Do natartego czosnkiem garnka włożyć resztę boczku, cebulę, marchew, pietruszkę, listek laurowy, wątrobę. Wszystko posypać solą i pieprzem, wlać wino i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Wątrobę wyjąć z garnka i trzymać w cieple. Usunąć nadmiar tłuszczu. Zlać powstały w czasie duszenia sos i wlać tyle rosołu aby powstał gęsty sos, wymieszać ze śmietaną, podgrzewać do zagotowania, zdjąć z ognia. Przelać do sosjerki. Wątrobę pokrajać w cienkie plasterki. Podawać z uduszonymi warzywami polaną sosem. Smacznego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.