Gość Wiolciaa Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2007 DO ZROBIENIA ZAPIEKANKI POTRZEBUJEMY: 8 srednich ziemniakow 20 dag wedzonego boczku 6 srednich cebul 10 dag zoltego sera (gouda) 1 szkl rosolu (instant) 1 szkl mleka 3 lyzki masla lub margaryny 3 lyzki maki sol, pieprz, przyprawa wloska,tluszcz do formy A teraz do pracy..... Wyszorowac ziemniaki, gotowac w mundurkach 20 min w osolonej wodzie. Przelac zimna woda, obrac, a nastepnie pokroic w plasterki. Obrac i umyc cebule, pokroic w cienkie krazki. Pokroic boczek w drobna kostke, dobrze wysmazyc na suchej patelni. Zdjac boczek z patelni, na wytopionym tluszczu podsmazyc cebule (z dodatkiem przyprawy wloskiej). Rozgrzac w garnku 3 lyzki tluszczu, zrobic zasmazke z maki. Wlewac powoli rosol i mleko, dokladnie wymieszac (tak aby w sosie nie utworzyly sie nieapetyczne grudki). Utrzec ser na drobnej tarce dodac d sosu. Gotowac sos na malym ogniu tak dlugo az ser sie rozpusci. Doprawic do smaku sola pieprzem i odrobina przyprawy wloskiej. Nasmarowac tluszczem naczynie zaroodporne. Ukladac warstwami: -ziemniaki -boczek -cebula konczymy warstwa ziemniakow i boczku. KAZDA WARSTWE POLEWAC SOSEM. Wstawic do piekarnika na ok 40 min. w temp 200st. SMACZNEGO!!!! :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.