Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
JoannaK

Wystawa w Wiedniu

Rekomendowane odpowiedzi

?Wokól kielbasy ? jedzenie i picie w sredniowieczu? W dn. 02.06.2005 ? 08.01.2006 w Muzeum Wiedenskim przy Karlsplatz zwiedzic bedzie mozna niecodzienna wystawe prezentujaca egzystencjalne znaczenie jedzenia w sredniowieczu - epoce, w której doswiadczenie glodu stanowilo jeden z glównych elementów zycia codziennego. Wystawa ?Wokól kielbasy ? jedzenie i picie w sredniowieczu? koncentruje sie na spolecznych i kulturowych wartosciach i znaczeniu jedzenia i picia w sredniowieczu. Z dzisiejszego punktu widzenia mozna stwierdzic, ze w sredniowiecznym Wiedniu zycie jego mieszkanców toczylo sie rzeczywiscie ?wokól kielbasy?, a to dlatego, ze okresy nadwyzek i niedoboru zywnosci przeplataly sie ciagle ze soba, nadajac przez to odzywianiu wyjatkowego znaczenia. Jedzenie i picie w sredniowieczu nie polegalo dzieki temu tylko i wylacznie na regularnym przyjmowaniu pokarmu, okreslalo tez pozycje spoleczna, symbolizowalo wladze, bogactwo, czy tez pobozny styl zycia. Taka sytuacja znalazla swoje odbicie nawet w literaturze. Sredniowieczni autorzy wyrózniali m.in. ?jedzenie panskie?, na które skladalo sie mieso, ryby, drób i dziczyzna oraz ?jedzenie chlopskie?, bazujace na chlebie i roslinach straczkowych. W obu przypadkach typowe bylo stosowanie duzej ilosci przypraw dla zagluszenia pierwotnego smaku potrawy. Podzial ze wzgledu na status spoleczny widoczny byl równiez w zadaniach, jakie przypadaly poszczególnym grupom przy podziale zadan. I tak za produkcje zywnosci odpowiedzialni byli chlopi, za uszlachetnienie i handel artykulami zywnosciowymi ? tworzace sie wówczas mieszczanstwo, a arystokracja - juz tylko za sama konsumpcje. Wystawa ?Wokól kielbasy? ma za zadanie przyblizyc zwiedzajacym typowe dla okresu sredniowiecza potrawy oraz zbiór zasad, jaki w owym czasie obowiązywal w ?kulturze stolu?. W centrum jej zainteresowania znajduja sie równiez sredniowieczne sposoby przetwarzania zywnosci: przygotowanie, konserwacja i przechowywanie potraw i napojów. Zaprezentowane zostana tez sredniowieczne przepisy kulinarne oraz naczynia kuchenne pochodzace ze wspomnianego okresu. I tak np. bedzie mozna zobaczyc drewniane talerze ludnosci wiejskiej, szklane i ceramiczne wykorzystywane przez mieszczanstwo oraz naczynia z metali szlachetnych, które goscily na stolach arystokracji. Powyzsza wystawa stanowi uzupelnienie otwartej 12 maja wystawy ?Jedzenie, picie, konsumpcja po roku 1945?. Obie ekspozycje prezentuja odzywianie i styl zycia Wiedenczyków, a dziela je tylko ramy czasowe.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.