Skocz do zawartości

Jaskółcze Gniazda


grumko

Rekomendowane odpowiedzi

Jaskółcze gniazda

Mimo tego, że mieliśmy gruby kawałek schabu nie udało mi się go rozbić tak mocno, aby można go było zwinąć w rulon. Spięliśmy go więc metalowymi szpadkami. Potrawa bardzo smaczna, a powstały sosik palce lizać. Serwowaliśmy te jaskółcze gniazda z puree z ziemniaków i marchewki + sałata. Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej "Jaja w roli głównej"

SKŁADNIKI: 4 jajka ugotowane na twardo, 4 kotlety wieprzowe bez kości, 4 cienkie plasterki tłustej szynki, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, sok z cytryny, 1 - 2 łyżki mąki, łyżka smalcu, 2 łyżki masła, pół szklanki bulionu, sól, pieprz

SPOSÓB WYKONANIA: Mięso rozbić tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem, i natką pietruszki. Na każdym kotlecie ułożyć plasterki szynki i obrane jajo, zwinąć w rulon, obwiązać nitką, obtaczać w mące, obsmażyć ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym smalcu. Przełożyć do rondla, dodać masło, skropić bulionem, dusić na niewielkim ogniu ok. 40 minut. Podawać z frytkami lub kluskami francuskimi i surówkami.

post-5244-1195309960_thumb.jpg

Smacznego!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.