teresap Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2007 🙂 :P :D Na wsi pieczemy chleb na zakwasie w piecu no ale tu się nie da ? W radiu usłyszałam przepis na chleb siostry Mirjan i wypróbowałam Oto efekt Najpierw przepis 1 litr wody ciepłej 1 łyżka soli 4 dag drożdży 1 łyżka cukru 1 kg mąki pszennej 7 łyżek siemia lnianego ( ja nie dałam bo nie miałam ) 1 szk otrębów pszennych 4 łyżki słonecznika 4 łyżki pestek dyni wykonanie Drożdże rozrobić w ciepłej wodzie z solą i cukrem w misce i na to wsypać 1 kg mąki Zostawić na około 1/2 godz potem wyrobić ciasto ręko i znów zostawić do wyrośnięcia , jak podwoi swą objętość dodać pozostałe składniki - ziarna i dobrze wyrobić i znów odstawiamy do wyrośnięcia Nakładamy do dwóch blaszek i znów czekamy aż wyrośnie pieczemy w temperaturze jak ciasto 90 minut Zapomniałam chlebek koniecznie po upieczeniu zawinąć w mokro ścierkę i zostawić do wystygnięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 Teresko ja też piekłam ten chlebek z tego samego żródła miałam przepis co Ty. Wsmaku był bardzo dobry tylko taki jakiś mokry jakby tłusty...takie odniosłam wrażenie ,ale to chyba wina takiej ilości ziaren,u ciebie nie widzę siemienia. Drugi raz jak piekłam to dałam ziaren mniej i wyszedł bardziej puszysty-albo po prostu mi się udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 10 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 APSIK - nie wiem jaka była przyczyna że chleb był mokry , może faktycznie to że ja nie dałam siemienia bo pozostałych ziaren dałam nawet więcej. Czy zawijałaś w wilgotną ścierkę, może nie poczekałaś aż wyschnie . Ja jak wyciągam z mokrej ścierki to na 1 godz zawijam w suchą Mój nie był mokry dzieciom bardzo smakował POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 Teresko ja nie powiedziałam ,że był niedobry bo bym zgrzeszyła ...tylko taki ciut mało puszysty,ale to jest przecież chlebek z ziarnami więc musi je być czuć.Naprawdę był smaczny i miał jeszcze jedną wielką zaletę napewno był zdrowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miuriel Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 Cytat Na wsi pieczemy chleb na zakwasie w piecu no ale tu się nie da ? Da się. Piękny chlebek. Piekłam ostatnio zwykły chlebek pszenny, bez dodatków. Jestem zafascynowana pieczeniem chleba w domu. Na pewno wypróbuje twój przepis. Jednocześnie namawiam wszystkich na pieczenie chleba na zakwasie. Hodowanie zakwasu w domu to niesamowita sprawa. Mamy w domku nowego członka rodziny. Dokarmiam go regularnie, a on jest bardzo wdzięczny, pięknie bąbelkuje, buzuje i pachnie. Dostał nawet imię. 😄 Zainspirowała mnie stronka, którą ktoś już na tu na forum podał. <link nieaktualny> Polecam zabawny opis hodowania zakwasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 13 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Ja robię też na zakwasie ale tylko w wakacje w piecu na drzewo. Pozdrawiam wszystkich smakoszy chlebka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 Ja nigdy nie zawijam chleba w ściereczkę,tylko po upieczeniu smaruję pędzelkiem maczanym w wodzie.Zaraz też wyjmuję z formy i kładę na kratce aby nie zwilgotniał od spodu. Piekę chlebek od kilku miesięcy i nie kupuję sklepowego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 17 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Zgadzam się w 100% z Jolą. Ja piekę chlebek tylko w wakacje na wsi , bo tu za drogo wychodzi prąd, nadmienię że jest nas sześcioro Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.