Mila Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 Ja proponuję bardzo słodki deser wigilijny - Kutia Skład: 1 szklanka pszenicy 0,5 litra miodu 50 dag cukru 50 dag maku bakalie: rodzynki, orzechy włoskie, figi, migdały itp. Wykonanie: Pszenicę wypłukać i namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia ugotować do miękkości, kilkakrotnie zmieniając wodę. Miękką odsączyć na sicie. Mak wypłukać, sparzyć, dwukrotnie przemielić (można skorzystać z gotowego mielonego maku), wymieszać z miodem, cukrem i bakaliami. Tuż przed podaniem dołożyć pszenicę (zbyt wcześnie wymieszana z masą makową twardnieje). Kutię podawać lekko schłodzoną. Może być też w wersji "dla leniwych" - [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.