Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to moje ulubione i obowiązkowe ciasto które robie na Wielkanoc

składniki na ciasto:

3szkl. mąki,20dkg masła,3 żółtka,1szkl. cukru pudru,wanilia,3 kopiaste łyżki gęstej śmietany

Na masę:

0,5l śmietany 30%,30dkg cukru pudru,laska wanili lub duży cukier waniliowy,10dkg masła,20 ml spirytusu,2-3 krople aromatu rumowego,

Do dekoracji:

suszone morele,czekoladowe ziarenka kawowe,płatki migdałowe,kandyzowane papaja (mogą być ananasy),4łyżki gęstej konfitury morelowej

Wykonanie:

ciasto-wszystkie składniki zagnieść i włożyć do lodówki na 1 godz.,potem ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i upiec na złoty kolor w tem,200 c

Masa-

do rondelka o grubym dnie wlać śmietane wsypać cukier i dodać wanilie, gotować na słabym ogniu,gdy masa zacznie gęstnieć dodać masło cały czas mieszając.

Gdy kropla kajmaku położona na tależyku zastyga-masa jest gotowa,

na koniec szybko wlać spirytus i aromat rumowy(może być waniliowy),wymieszać i zdiąć z ognia.

Ciasto posmarować cienką warstwą konfitury morelowej a na nią wlać ciepły kajmak i rozsmarować nożem aby powierzchnia była gładka, udekorować suszonymi owocami i płatkami migdałowymi.

Ja czasem zamiast konfitury daje dżem ale musi być gęsty bo inaczej lejąc ciepły kajmak wtopi się w dżem będzie nie ciekawie wygladało (to wiem z doświadczenia).

Jest przy tym troche pracy ale naprawde warto bo jest przepyszny polecam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.