Iwona01 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 SKŁADNIKI: - ok.80 dkg filetów z dorsza - 2 czerwone papryki - 2 cebule - 4 pomidory - 4 łodygi selera naciowego (niekoniecznie - ja nie dodaję) - 2 jajka na twardo - 3 łyżki masła - 1 łyżka mąki - 1 szkl. mleka - 4 łyżki startego sera żółtego - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - sok z cytryny - vegeta, sól, pieprz WYKONANIE: Rybę opłukać, osuszyć , skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem. Paprykę umyć, oczyścić,pokroić w kostkę.Cebulę obrać ,posiekać i zeszklić na na łyżce masła. Włożyć paprykę i smażyć,mieszając, aż papryka zmięknie. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na kawałki. Łodygi selera umyć, pokroić w plasterki i razem z pomidorami dodać do papryki. Doprawić do smaku vegetą i krótko dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż pomidory się rozgotują. Do natłuszczonej formy żaroodpornej włożyć rybę i warzywa. Roztopić 2 łyżki masła, oprószyć łyżką mąki i zasmażyć. Rozprowadzić zimnym mlekiem. Mieszając zagotować na małym ogniu. Sos beszamelowy doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wymieszać ze startym serem. Rybę zalać sosem i zapiekać ok. 30 minut w 200*C. Po upieczeniu udekorować plasterkami jajka i natką pietruszki. Sporo przygotowań,ale naprawdę pychotka danie :-) SMACZNEGO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.