Skocz do zawartości

Iwona01

Aktywni Smakowicze
  • Liczba zawartości

    166
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

4 Neutralny

O Iwona01

  • Tytuł
    Przyjaciel Smacznego
  • Urodziny 01.01.1970

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Darłowo
  • Zainteresowania
    --

Kontakt

  • Gadu-Gadu
    --
  1. Ja robię tak: bagietki kupuję dzień wcześniej,kroję je na mniejsze kawałki i wkładam do reklamówki (takiej jednorazówki) i dokładnie ją zawiązuję.Przez noc zmiękną i przy krojeniu nie łamią się.A potem już tylko nadzienie,zwinięcie w roladkę,zawinięcie w folię i gotowe ;-) Pycha.
  2. Witam! W ostatnią sobotę zrobiłam te roladowe kanapeczki na przyjęcie urodzinowe córki. Okazały się smaczne i ładnie prezentowały się na półmisku. Można je podpiec w piekarniku,są wtedy chrupiące.Gościom takie bardziej smakowały. Polecam ten przepis. Naprawdę warto. Ja z pewnością zrobię tę przekaskę jeszcze nie raz. Pozdrawiam autorkę i pozostałych "smakowiczów" :biggrin:
  3. Iwona01

    Zupa Gyros

    Witam wszystkich. Widzę, że zupka zdobyła zwolenników :) Bardzo się cieszę z tego powodu. Przyprawę gyros można dodać w trakcie smażenia mięsa.Ważne jest,aby dokładnie wymieszać mięsko z tą przyprawą. Pozdrawiam.
  4. Cieszę się, że w końcu ktoś się skusił na zrobienie tej sałatki, bo jest naprawdę pyszna :)
  5. Iwona01

    Dieta Dla 14 Latka

    Witaj! Faktycznie czeka Cię sporo pracy i wyrzeczeń jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy. Aby ułożyć dietę musisz udać się do dietetyka ( z racji tego,że jesteś niepełnoletni wizyta z rodzicem lub opiekunem ). Dietetyk przeprowadzi wywiad,zapyta o choroby,zważy Cię , zmierzy i sporządzi dla Ciebie indywidualną dietę. Zaleci zapewne też ćwiczenia fizyczne. A tak od siebie mogę Ci podpowiedzieć,abyś udał się ( z rodzicem ) do lekarza pediatry,niech ten da skierowanie do endokrynologa, bo być może masz niedoczynność tarczycy lub inny problem endokrynologiczny. Ponieważ wyróżniamy otyłość pros
  6. Iwona01

    Zupa Gyros

    Odpowiadam na pytania teraz,bo przez dłuższy czas nie korzystałam z komputera i po prostu nie wiedziałam o nich.Ale jak to sie mówi "lepiej pózno niż wcale" :mrgreen: Odp.1. Lubię paprykę (w ogóle wszystkie warzywa) więc dla mnie ta ilośc jest w sam raz. Zupa jest pikantna,więc smak papryki nie jest przeważajacy w tym daniu. Można oczywiście dodac jej mniej. Odp.2. Myslę,że sosy chilli i cygański mozna kupic w większosci sklepów,ja kupuje w "LIDLU". Odp.3. Jak najbardziej chodzi o zupę cebulowa w proszku.
  7. CIASTO: - 1 kostka margaryny - 1 szkl.cukru - 1 jajko i 1 zółtko - 2,5 szkl. mąki - 2 łyzeczki proszku do pieczenia DODATKOWO: - 1 kg rabarbaru - 1 galaretka truskawkowa WYKONANIE: Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić na 30min. do lodówki. Nastepnie rozłożyć je na blasze posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, ponakłuwać widelcem. Piec 30 min. w temp. 180*C. Ostudzić. Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka i zalać 400 ml wody. Mieszając zagotować. Nastepnie wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Masę wyłozyć na ciasto. Pozostawić do stężenia. Ci
  8. Odświeżam "wiosennie" temat :) Dzisiaj natknęłam się na artykuł zatytułowany "kuracje z wiosennych ziół",w którym podano właściwości trzech roślin i przepisy z ich zastosowaniem. Zainteresowały mnie i pomyslałam,że je zamieszczę, może ktos się skusi i je wybróbuje. POKRZYWA ZWYCZAJNA zawiera mnóstwo witamin i minerałów.Oczyszcza organizm.Działa krwiotwórczo,moczopędnie i obniża poziom cukru we krwi.Ze zrywanych w maju i czerwcu liści warto przygotowywać napary(2 łyzki świezych liści zalać szklanką wrzątku,odstawić na kwadrans,pić 2 razy dziennie),albo regenerujący sok: Umyte liście (im wi
  9. Witaj! Przepis na schab pieczony - dania głowne,str.8 (faszerowany schab). Przepis na schab smazony + duszenie - dania głowne,str.12 (pyszne roladki wołowe). Zamiast wołowiny można użyć schabu. Sos mozna zrobić samemu,bądz podać same roladki. Pozdrawiam :)
  10. Nie ma za co. Cieszę się,że mogłam pomóc ;)
  11. Jesli chodzi o ten drugi przepis,to myslę,ze chodzi o placki o nazwie podpłomyki. Składniki: -mąka -mleko (najlepiej zsiadłe) -soda -ew. 1 jajko Proporcje na"oko". Ciasto ma być naprawdę gęste. Kłaść na rozgrzaną blachę i piec z obu stron (jak nalesnik). Pozdrawiam. Mam nadzieję,że pomogłam ;)
  12. Witaj! Pascha jest rodzajem słodkiego deseru,a Tobie chodzi zapewne o macę. Maca (hebr. מצה) – chleb przaśny, przaśniki, spożywany przez żydów podczas święta Pesach. Nawiązuje on do chleba, który spożywali Izraelici przed wyruszeniem z Egiptu. Przyrządzany jest ze specjalnie w tym celu przygotowanej mąki, bez użycia zakwasu, którego posiadania w domu podczas święta zakazuje żydowskie prawo religijne. Mąkę pszenną miesza się z wodą i piecze przez około osiemnaście minut, licząc od chwili wyrobienia ciasta. Ma ona postać płaskich placków o kształcie owalnym bądź kwadratowym. Współcz
  13. - 1kg cienkiej białej kiełbasy - opakowanie ciasta francuskiego - 1 jajko Ciasto jesli mrozone rozmrozić, pociąć w paski. Kiełbasę owinąć ciastem.Ułozyć w naczyniu do zapiekania. Ponacinać ciasto co 2-3cm. Jajko roztrzepać,posmarować ciasto (mozna też posypać kminkiem ). Kiełbasę w cieście piec ok.20min w temp. 200*C. Ułozyć na półmisku. Podawać na gorąco. Polecam,bardzo dobre ;)
  14. Dla mnie nie ma znaczenia rodzaj rodzynek (najczęściej kupuję te w "Biedronce"),warto je jednak przed dodaniem do ciasta oprószyć mąką.Wtedy nie opadną na dno ciacha i będą w miarę równomiernie rozmieszczone :)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.