Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Iwona01

Aktywni Smakowicze
  • Zawartość

    166
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

4 Neutralny

1 obserwujący

O Iwona01

  • Tytuł
    Przyjaciel Smacznego
  • Urodziny 01.01.1970

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Darłowo
  • Zainteresowania
    --

Kontakt

  • Gadu-Gadu
    --
  1. Ja robię tak: bagietki kupuję dzień wcześniej,kroję je na mniejsze kawałki i wkładam do reklamówki (takiej jednorazówki) i dokładnie ją zawiązuję.Przez noc zmiękną i przy krojeniu nie łamią się.A potem już tylko nadzienie,zwinięcie w roladkę,zawinięcie w folię i gotowe ;-) Pycha.
  2. Witam! W ostatnią sobotę zrobiłam te roladowe kanapeczki na przyjęcie urodzinowe córki. Okazały się smaczne i ładnie prezentowały się na półmisku. Można je podpiec w piekarniku,są wtedy chrupiące.Gościom takie bardziej smakowały. Polecam ten przepis. Naprawdę warto. Ja z pewnością zrobię tę przekaskę jeszcze nie raz. Pozdrawiam autorkę i pozostałych "smakowiczów" :biggrin:
  3. Iwona01

    Zupa Gyros

    Witam wszystkich. Widzę, że zupka zdobyła zwolenników :) Bardzo się cieszę z tego powodu. Przyprawę gyros można dodać w trakcie smażenia mięsa.Ważne jest,aby dokładnie wymieszać mięsko z tą przyprawą. Pozdrawiam.
  4. Cieszę się, że w końcu ktoś się skusił na zrobienie tej sałatki, bo jest naprawdę pyszna :)
  5. Iwona01

    Dieta Dla 14 Latka

    Witaj! Faktycznie czeka Cię sporo pracy i wyrzeczeń jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy. Aby ułożyć dietę musisz udać się do dietetyka ( z racji tego,że jesteś niepełnoletni wizyta z rodzicem lub opiekunem ). Dietetyk przeprowadzi wywiad,zapyta o choroby,zważy Cię , zmierzy i sporządzi dla Ciebie indywidualną dietę. Zaleci zapewne też ćwiczenia fizyczne. A tak od siebie mogę Ci podpowiedzieć,abyś udał się ( z rodzicem ) do lekarza pediatry,niech ten da skierowanie do endokrynologa, bo być może masz niedoczynność tarczycy lub inny problem endokrynologiczny. Ponieważ wyróżniamy otyłość prostą - skutek przyjmowania więcej kalorii z pożywieniem niż potrzebuje organizm i otyłość złożoną - skutek właśnie chorób. Na pewno musisz odstawić wszelkie słodycze,chipsy,słodkie napoje gazowane i nie gazowane (pij nie gazowaną wodę mineralną), ograniczyć spozywanie białego pieczywa na rzecz ciemniego,najlepiej razowego i pełnoziarnistego oraz dużo się ruszać: skakanie na skakance, jazda na rowerze,pływanie i jeśli jesteś w stanie, to bieganie bądz szybkie marsze. Dobrym pomysłem jest też korzystanie z siłowni. Wierzę,że Ci się uda,bo zrobiłeś pierwszy krok,szukając pomocy choćby na tym forum. Trzymam kciuki i życzę Ci wytrwałości :razz:
  6. Iwona01

    Zupa Gyros

    Odpowiadam na pytania teraz,bo przez dłuższy czas nie korzystałam z komputera i po prostu nie wiedziałam o nich.Ale jak to sie mówi "lepiej pózno niż wcale" :mrgreen: Odp.1. Lubię paprykę (w ogóle wszystkie warzywa) więc dla mnie ta ilośc jest w sam raz. Zupa jest pikantna,więc smak papryki nie jest przeważajacy w tym daniu. Można oczywiście dodac jej mniej. Odp.2. Myslę,że sosy chilli i cygański mozna kupic w większosci sklepów,ja kupuje w "LIDLU". Odp.3. Jak najbardziej chodzi o zupę cebulowa w proszku.
  7. CIASTO: - 1 kostka margaryny - 1 szkl.cukru - 1 jajko i 1 zółtko - 2,5 szkl. mąki - 2 łyzeczki proszku do pieczenia DODATKOWO: - 1 kg rabarbaru - 1 galaretka truskawkowa WYKONANIE: Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić na 30min. do lodówki. Nastepnie rozłożyć je na blasze posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, ponakłuwać widelcem. Piec 30 min. w temp. 180*C. Ostudzić. Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka i zalać 400 ml wody. Mieszając zagotować. Nastepnie wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Masę wyłozyć na ciasto. Pozostawić do stężenia. Ciasto łatwe i szybkie w wykonaniu,a przy tym bardzo dobre. Polecam i zachęcam do upieczenia :wink:
  8. Odświeżam "wiosennie" temat :) Dzisiaj natknęłam się na artykuł zatytułowany "kuracje z wiosennych ziół",w którym podano właściwości trzech roślin i przepisy z ich zastosowaniem. Zainteresowały mnie i pomyslałam,że je zamieszczę, może ktos się skusi i je wybróbuje. POKRZYWA ZWYCZAJNA zawiera mnóstwo witamin i minerałów.Oczyszcza organizm.Działa krwiotwórczo,moczopędnie i obniża poziom cukru we krwi.Ze zrywanych w maju i czerwcu liści warto przygotowywać napary(2 łyzki świezych liści zalać szklanką wrzątku,odstawić na kwadrans,pić 2 razy dziennie),albo regenerujący sok: Umyte liście (im więcej tym lepiej),przepuścic przez sokowirówkę lub zmielić i odcisnąć potem sok. Przetrzymywać go w lodówce,nie dłuzej niż 3 dni. Kurację prowadzić przez min. miesiąc(najlepiej do dwóch). Przez tydzień pić 3 razy dziennie po łyżeczce soku,po jedzeniu. W kolejnych tygodniach stopniowo zwiększać rację,aż do 8 łyżek stołowych dziennie. MNISZEK LEKARSKI (o nim i jego działaniu juz pisałam,ale zamieszczę przepis na syrop o działaniu przeciwzapalnym i przeciwkaszlowym). Oto on: Nazrywać ok.500 kwiatków (razem z zielonymi koszyczkami). Wypłukać je,zalać litrem zimnej wody i gotowac pod przykryciem.Przecedzić napar,wsypać do niego 1kg cukru i mieszając gotować na wolnym ogniu przez 1,5 godz.(nie dopuścić do wrzenia). Na koniec dodać sok z dwóch cytryn,zamieszać i rozlać do wyparzonych słoiczków.Zakręcić je,odwrócić do góry dnem i przykryć np.kołderką. Pozostawić tak do ostygnięcia. W czasie przeziebienia stosować przez 3 do 12 dni, 3 razy dziennie po łyżce (rozcieńczyć w 1/2 szkl. letniej wody lub herbaty). Zażywać pół godz. przed posiłkiem. Z młodych liści mniszka można równiez przygotować zdrową sałatkę lub przyrządzic jak szpinak. Takim przysmakiem powinny się raczyc zwłaszcza osoby,które maja podwyższony poziom cukru,chcą schudnąć (coś dla mnie :grin: ),poprawic przemianę materii lub podreperować cerę(mniszek oczyszcza organizm z toksyn). BABKA LANCETOWATA pomaga przy stanach zapalnych dróg oddechowych i układu pokarmowego (np.przy wrzodach). Ze świeżych liści można robić okłady na stłuczenia,otarcia i ukąszenia owadów. Z babki,w połączeniu z innymi wiosennymi ziołami,warto też przygotować witalizujące sałatki: Zebrać (w równych porcjach) młode liście babki,mniszka i pokrzywy. Umyć je i pokroić na małe kawałki,doprawić tak jak mizerię. Jadać przez miesiąc. Zaczynając od małych porcji (dwie łyzki dziennie),co tydzień zwiększając rację o łyzkę. Artykuł jest sygnowany przez lekarza internistę (Monika Kamińska),myslę więc ,że jest cos wart,a przepisy w nim zamieszczone wiarygodne,moze dobre w smaku i warte wypróbowania? Pozdrawiam :)
  9. Witaj! Przepis na schab pieczony - dania głowne,str.8 (faszerowany schab). Przepis na schab smazony + duszenie - dania głowne,str.12 (pyszne roladki wołowe). Zamiast wołowiny można użyć schabu. Sos mozna zrobić samemu,bądz podać same roladki. Pozdrawiam :)
  10. Nie ma za co. Cieszę się,że mogłam pomóc ;)
  11. Jesli chodzi o ten drugi przepis,to myslę,ze chodzi o placki o nazwie podpłomyki. Składniki: -mąka -mleko (najlepiej zsiadłe) -soda -ew. 1 jajko Proporcje na"oko". Ciasto ma być naprawdę gęste. Kłaść na rozgrzaną blachę i piec z obu stron (jak nalesnik). Pozdrawiam. Mam nadzieję,że pomogłam ;)
  12. Witaj! Pascha jest rodzajem słodkiego deseru,a Tobie chodzi zapewne o macę. Maca (hebr. מצה) – chleb przaśny, przaśniki, spożywany przez żydów podczas święta Pesach. Nawiązuje on do chleba, który spożywali Izraelici przed wyruszeniem z Egiptu. Przyrządzany jest ze specjalnie w tym celu przygotowanej mąki, bez użycia zakwasu, którego posiadania w domu podczas święta zakazuje żydowskie prawo religijne. Mąkę pszenną miesza się z wodą i piecze przez około osiemnaście minut, licząc od chwili wyrobienia ciasta. Ma ona postać płaskich placków o kształcie owalnym bądź kwadratowym. Współcześnie macę wyrabia się również maszynowo, wypieka w piecach wyposażonych w palniki zamontowane w komorze wypieku, ale jej używanie podczas święta nie jest zgodne z żydowską ortodoksją.
  13. - 1kg cienkiej białej kiełbasy - opakowanie ciasta francuskiego - 1 jajko Ciasto jesli mrozone rozmrozić, pociąć w paski. Kiełbasę owinąć ciastem.Ułozyć w naczyniu do zapiekania. Ponacinać ciasto co 2-3cm. Jajko roztrzepać,posmarować ciasto (mozna też posypać kminkiem ). Kiełbasę w cieście piec ok.20min w temp. 200*C. Ułozyć na półmisku. Podawać na gorąco. Polecam,bardzo dobre ;)
  14. Dla mnie nie ma znaczenia rodzaj rodzynek (najczęściej kupuję te w "Biedronce"),warto je jednak przed dodaniem do ciasta oprószyć mąką.Wtedy nie opadną na dno ciacha i będą w miarę równomiernie rozmieszczone :)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.