Skocz do zawartości

Ciasto Bakaliowe


margheritac

Rekomendowane odpowiedzi

składniki

Ciasto:

40 dag mąki

4 żółtka

20 dag margaryny

20 dag cukru pudru

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 bialka+orzechy

powidla

Masa:

1 kostka masła

3 żółtka

10 dag cukru pudru

½ l mleka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

cukier waniliowy

budyń waniliowy

sposób przygotowania

Ciasto zarobić, podzielić na dwie równe blaszki.

Jeden placek upiec na jasno-złoty kolor. Na ciasto drugie, surowe wyłożyć od ½ do calego słoiczka marmolady lub powideł a na to posypać posiekane orzechy. Ubić białka z 1/2 szkl. cukru i wyłożyć na orzechy. Piec ok. 20 min

Żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć, zalać mlekiem wymieszanym z mąką i budyniem-zagotować. Jak budyń się ostudzi to dodać do utartego masła ucierając.

Na upieczone ciasto z bakaliami wyłożyć masę i przykryć drugim plackiem. Na to polewa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.