Skocz do zawartości

Opium


margheritac

Rekomendowane odpowiedzi

składniki

1 ½ szkl. maku

7 ½ łyżek bułki tartej

1, 5 szkl. cukru

12 jaj

2 paczki cukru waniliowego

skórka pomarańczowa, rodzynki

1 litr mleka

Masa:

3/4 litra śmietany kremówki

3 gorzkie czekolady

sposób przygotowania

Mak zalać gotującym się mlekiem i trochę podgotować. Odcedzić. Przekręcić przez maszynkę lub utrzeć a następnie wysuszyć (odparować). Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, po czym zamieszać z makiem. Dodać pianę z białek i przesianą bułkę tartą. Wymieszać i upiec w średnio nagrzanym piekarniku.

Czekoladę dzień wcześniej ugotować z śmietaną i włożyć do lodówki. Na drugi dzień ubić. Można ubijając dodać żelatynę.

Ciasto przekroić na 3 części i przełożyć masą skrapiając każdy obficie rumem. Polać polewą czekoladową i ozdobić dowolnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.