margheritac Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 składniki 1 ½ szkl. maku 7 ½ łyżek bułki tartej 1, 5 szkl. cukru 12 jaj 2 paczki cukru waniliowego skórka pomarańczowa, rodzynki 1 litr mleka Masa: 3/4 litra śmietany kremówki 3 gorzkie czekolady sposób przygotowania Mak zalać gotującym się mlekiem i trochę podgotować. Odcedzić. Przekręcić przez maszynkę lub utrzeć a następnie wysuszyć (odparować). Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, po czym zamieszać z makiem. Dodać pianę z białek i przesianą bułkę tartą. Wymieszać i upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Czekoladę dzień wcześniej ugotować z śmietaną i włożyć do lodówki. Na drugi dzień ubić. Można ubijając dodać żelatynę. Ciasto przekroić na 3 części i przełożyć masą skrapiając każdy obficie rumem. Polać polewą czekoladową i ozdobić dowolnie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.