margheritac Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 Ciasto: 1 szkl. maku 7 białek 1 szkl. cukru 15 dag wiórek kokosowych Krem: 7 żółtek (tak bylo w oryginalnym przepisie ale ja swobodnie daje tylko 2) 1 szkl. cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego 2 szkl. mleka 1 Kasia Dekoracja: 3 paczki herbatników lub 1 biszkoptów 100 ml wódki polewa czekoladowa, siekane orzechy sposób przygotowania Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodać cukier. Wymieszać wiórki z makiem. Dodać do ubitej piany i dokładnie wymieszać. Piec ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Krem: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać 0,5 szkl. mleka i budynie. Całość zmiksować. Pozostałe mleko zagotować, ostudzić i dodać do masy jajecznej. Kasię rozdrobnić widelcem i połączyć z masą mleczno-jajeczną. Całość dokładnie utrzeć. Na makowo-kokosowy spód nałożyć krem. Na kremie ułożyć herbatniki nasączone alkoholem. Polać polewą i posypać orzechami. Wstawić na 1 godz. do lodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.