Skocz do zawartości

Pijak


margheritac

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto:

 1 szkl. maku

 7 białek

 1 szkl. cukru

 15 dag wiórek kokosowych

Krem:

 7 żółtek (tak bylo w oryginalnym przepisie ale ja swobodnie daje tylko 2)

 1 szkl. cukru pudru

 2 opakowania budyniu śmietankowego

 2 szkl. mleka

 1 Kasia

Dekoracja:

 3 paczki herbatników lub 1 biszkoptów

 100 ml wódki

 polewa czekoladowa, siekane orzechy

sposób przygotowania

Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodać cukier. Wymieszać wiórki z makiem. Dodać do ubitej piany i dokładnie wymieszać. Piec ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Krem: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać 0,5 szkl. mleka i budynie. Całość zmiksować. Pozostałe mleko zagotować, ostudzić i dodać do masy jajecznej. Kasię rozdrobnić widelcem i połączyć z masą mleczno-jajeczną. Całość dokładnie utrzeć. Na makowo-kokosowy spód nałożyć krem.

Na kremie ułożyć herbatniki nasączone alkoholem. Polać polewą i posypać orzechami. Wstawić na 1 godz. do lodówki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.