Skocz do zawartości

Raffaello Palce Lizac


margheritac

Rekomendowane odpowiedzi

składniki

Ciasto I:

 2 ½ szkl. mąki,

 1 Kasia,

 6 żółtek,

 ½ łyżeczki proszku do pieczenia.

Ciasto II:

 6 białek,

 niepełna szklanka cukru,

 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,

 15 dag orzechów (posiekane).

Krem:

 1/5 kost. Kasi

 puszka skondensowanego, słodkiego mleka

sposób przygotowania

ciasto 1:Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną z nich wyłożyć na blaszkę (średnią, prostokątną) i podpiec około 10-15 min. Wystudzić.

ciasto 2: Ubić białka z cukrem, dodać mąkę, wymieszać i połowę wyłożyć na pierwsze podpieczone ciasto. Posypać orzechami i piec na beżowy kolor.

Drugie części ciast upiec tak samo.

Gotować mleko przez 2 godziny w garnku z wodą i schłodzić nie otwierając. Kasię utrzeć, dodawać stopniowo mleko, podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać 2 łyżki kakao i wyłożyć na pierwsze ciasto. Przykryć drugim i wyłożyć resztę masy. Posypać obficie listkami migdałów, orzechami, rodzynkami. Kroić następnego dnia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.