Skocz do zawartości

Strzepiec


margheritac

Rekomendowane odpowiedzi

składniki

Składniki:

60 dag mąki

30 dag cukru pudru

6 jaj

30 dag Kasi

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

cukier waniliowy

40 dag powideł śliwkowych, lub dowolne owoce np. agrest

10 dag orzechów włoskich

1 kisiel wiśniowy

polewa czekoladowa

sposób przygotowania

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i Kasią posiekać na stolnicy, dodać żółtka i 20 dag cukru. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części (2 większe i 1 mniejszą). Do jednej większej części dodać 2 łyżki kakao i 1 łyżką wody i ponownie zagnieść. Wszystkie części włożyć na 30-40 minut do zamrażalnika. Po zamrożeniu najpierw ścieramy na blachę 1 większą część jasnego ciasta. Lekko je przygniatamy i wkładamy powidła lub owoce, a na nie ścieramy ciemne ciasto. Ubijamy dobrze białka, dodajemy 10 dag cukru i kisiel. Lekko mieszamy. Białka kładziemy na ciemne ciasto. Warstwę białek posypujemy posiekanymi orzechami i na wierzch ścieramy część białego ciasta. Pieczemy około 55-60 min. w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto można polać polewą czekoladową.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.