Skocz do zawartości

Szarlotka Od Beaty


margheritac

Rekomendowane odpowiedzi

Szarlotka bardzo dobra. Choc wlasciwie przypomina mi raczej placek tzw fale dunaju. Jadlam to cioasto na imieninach mojej kolezanki Beaty i tak mi smakowal ze wzielam przepis i odrazu go wyprobowalam. Polecam,,,, Choc po takim malutkim kawalku trzeba sie nabiegac aby zrzucic wszystkie te kalorie.... :lol:

kładniki

Ciasto:

5 jajek

20 dag cukru (1 szklanka)

30 dag maki (2 szklanki)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 margaryna

2 łyżki kakao

Wierzch:

½ litra śmietany (łaciata – 36%)

2 łyżki cukru pudru

Polewa:

¼ kostki masła

2 łyżki kakao

2 łyżki mleka

½ szkl. cukru

sposób przygotowania

Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, następnie dodać pianę z białek.

Ciasto podzielić na 2 części, do jednej części dodać kakao i 1 łyżkę mleka.

Jasne ciasto położyć na blachę, następnie ciemne i ułożyć jabłka (pokrojone na ósemki).

Piec ok. ½ godziny (sprawdzając by się nie spaliło) w temp. 2000C.

Śmietanę ubić z cukrem. Jeśli jest kwaśna dodać 8 łyżek cukru pudru podczas ubijania – najlepiej ubijać śmietanę ręcznie)

Ubitą śmietanę ułożyć na schłodzonym cieście, polać polewą i .. do dzieła!

Smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.