margheritac Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2008 Szarlotka bardzo dobra. Choc wlasciwie przypomina mi raczej placek tzw fale dunaju. Jadlam to cioasto na imieninach mojej kolezanki Beaty i tak mi smakowal ze wzielam przepis i odrazu go wyprobowalam. Polecam,,,, Choc po takim malutkim kawalku trzeba sie nabiegac aby zrzucic wszystkie te kalorie.... :lol: kładniki Ciasto: 5 jajek 20 dag cukru (1 szklanka) 30 dag maki (2 szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 margaryna 2 łyżki kakao Wierzch: ½ litra śmietany (łaciata – 36%) 2 łyżki cukru pudru Polewa: ¼ kostki masła 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka ½ szkl. cukru sposób przygotowania Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, następnie dodać pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej części dodać kakao i 1 łyżkę mleka. Jasne ciasto położyć na blachę, następnie ciemne i ułożyć jabłka (pokrojone na ósemki). Piec ok. ½ godziny (sprawdzając by się nie spaliło) w temp. 2000C. Śmietanę ubić z cukrem. Jeśli jest kwaśna dodać 8 łyżek cukru pudru podczas ubijania – najlepiej ubijać śmietanę ręcznie) Ubitą śmietanę ułożyć na schłodzonym cieście, polać polewą i .. do dzieła! Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.