Skocz do zawartości

Lasagne


margheritac

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

  • 1 opakowanie LASAGNE (platów makaronowych prostokątnych)
  • kawałek mięsa do Ragù, czyli do sosu pomidorowego (najlepiej wołowe, ale może też być inne, nawet kurczak)
  • sos pomidorowy (np. w kartoniku), 1 albo 2 opakowania
  • mięso mielone wołowe
  • starty ser żółty, najlepiej parmezan (twardy)
  • mozzarella pokrojona na płaty
  • 2 jajka
  • czosnek, cebula, sól, olej
  • Delikat czerwony do mięs (ewent.)
  • bazylia (ewent.)

sposób przygotowania

Wybierz sobie formę, w jakiej chciałabyś upiec lasagne, może być

żaroodporna - przezroczysta, albo normalna do ciasta , może być prostokątna, albo i okrągła. Jak którąś wybierzesz, musisz zobaczyć, ile potrzebnych Ci będzie płatów makaronowych - musisz ich mieć przynajmniej na dwie warstwy ale każda warstwa ma być podwójna! Tak na oko ja dla 2 osób zużywam ponad połowę opakowania.

Wszystkie płaty makaronowe porcjami wrzuć do wrzącej osolonej wody i gotuj tyle czasu, ile jest napisane na danym opakowaniu ( zwykle są to 4 min.). Po upływie czasu ostrożnie je wyjmij i wyłóż je każde na osobne miejsce (bardzo się kleją!), możesz też bezpośrednio po wyjęciu każdego płatu włożyć go do głębokiego talerza z zimną wodą a potem odsączyć i odłożyć na bok. Do średniego garnka wlej trochę oleju, jak się rozgrzeje dodaj trochę cebuli i parę ząbków zmiażdżonego czosnku. Do tego dodaj kawałek mięsa. Jak mięso się przysmaży, wlej do środka sos pomidorowy (wcześniej, jak nie lubisz, możesz usunąć czosnek i cebulę). Sos ten ma się gotować wraz z mięsem na wolnym ogniu conajmniej przez godzinę, dopóki mięso trochę zmiękczeje. Można dodać bazylie. Na patelnie wlać znowu olej i wrzucić cebule z czosnkiem, po czym dodać do tego drobne mięso mielone. Do smaku dodać soli albo Delikata. Jak mięso się usmaży i wcześniejszy sos - Ragù będzie gotowy, wlać trochę sosu z garnka do patelni z mięsem mielonym i wymieszać. Kawałek mięsa z Ragù odłożyć – nie będzie potrzebny. Dno formy wysmarować tłuszczem, albo lekko pokryć sosem. Na to rozłożyć pierwszą warstwę makaronu, po czym powtórzyć czynność (warstwa ma być podwójna). Na płaty makaronowe wyłożyć równomiernie całe mielone mięso z patelni, posypać to startym parmezanem i znowu polać sosem. Teraz położyć mozzarelle. Następnie kolej znowu na następna podwójną warstwę płatów makaronowych, wiec zakrywasz mozzarelle jedną warstwą, potem drugą. Ciasto makaronowe posypać znowu parmezanem, po czym znowu wszystko przykryć sosem. Dwa jajka roztrzepać widelcem i wylać je na wierzch tak, aby przenikały one tez w głąb - dlatego musisz zrobić parę dziur w cieście (nawet dno ma być płynne). Na to posypać jeszcze trochę sera parmezanu. Piec w temp. 220 stopni przez ok. 35 minut. Kontrolować - kiedy wierzch stanie się twardy, należy przykryć formę papierem aluminiowym (jak nie, wierzch będzie zbyt twardy i niezjadliwy).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.