Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
apsik

Wuzetka

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki 5 dużych jaj 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Robić jak biszkopt,przekroić po upieczeniu i nasączyć. Krem.. Ubić 1/2 litra kremówki z cukrem waniliowym i 2 łyżkami cukru pudru,dodać zimną żelatynę. ...1 1/2 łyżki żelatyny zalać 1/2 szklanki zimnej wody i po napęcznieniu dolać 1/2 szklanki gorącej wody-dobrze rozmieszać i ostudzić. Przekładając placki masą smaruje je dżemem z czarnej porzeczki z obu stron,moja rodzinka bardzo lubi ten placek chociaż nie jest to tradycyjna wuzetka. Na zachętę zdjęcie...

post-3528-1209817273_thumb.jpg

post-3528-1209909460_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dawno nie robiłam W-Z,dzięki Eluś za przypomnienie. Krem co napisałaś mam prawie identyczny,posiadam też przepis z innym kremem:75dkg twarogu lub 3 serki homo;ok 1 1/4 szkl.cukru-pudru;szkl.śmietany kremowej;7 płaskich łyżeczek żelatyny;zapach cytrynowy(tego kremu nie robiłam,więc nie wiem jak wychodzi? Ale przepis mam od znajomej która robiła.) Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kurcze,ja też daaawno nie jadłam w-z!A z tym dżemem to fajny pomysł,pewnie jest bardziej orzeżwiająca.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Basiu według mnie jest lekko kwaskowa bo sama śmietana dla mnie jest mdła...taką po prostu polubiliśmy. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Apsik podaj w jakiej kolejności miksować te składniki do ciasta bo nie za bardzo wiem kiedy dodać olej do ciasta. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Edytko robi się tak jak biszkopt...miksuje białka na sztywno i dodaję stopniowo cukier,następnie żółtka a póżniej mieszam łyżką delikatnie dodając naprzemian mąki wymieszane z proszkiem i kakao i olej. Jeżeli ciasto byłoby za gęste to możesz dodać wody przegotowanej zimnej ze 2 łyżki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lily oczywiście ,że biszkopt można nasączyć-choć dla mnie taki z olejem tego nie wymaga. Ja dość grubo smaruje dżemem i placki są wilgotne...cieszę się że spróbowałaś,pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robiłam w sobotę wuzetkę na życzenie synka i nawet nie zdążyłam jej udekorować bo zniknęła w okamgnieniu. Tylko to zdążyłam sfotografować.... :grin:

post-3528-1222065983_thumb.jpg

post-3528-1222066085_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wcale się nie dziwię że zniknęła w oka mgnieniu,takiemu ciachu trudno się oprzeć :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.