Skocz do zawartości

Zapiekana domowa


Bahus

Rekomendowane odpowiedzi

Zapiekana domowa

80 dag marchewki

50 dag ziemniaków

2 łyżki margaryny

4 łyżki mąki

20 dag startego sera gouda

1 szklanka bulionu

1 szklanka śmietany

sól, biały pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

2 łyżki posiekanej natki

4 kiełbaski

2 łyżki oleju

15 dag wędzonego boczku

Marchewki oczyścić, umyć, pokroić w plastry. Gotować 15 20 min w małej ilości wrzącej, osolonej wody. Osączyć na sitku. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Obrać, pokroić w plastry. Mąkę zrumienić na margarynie. Dodać śmietanę wymieszaną z bulionem, gotować na wolnym ogniu 5 min. Dodać ser, przyprawić solą, pieprzem i gałką. Dodać natkę, wymieszać. Kiełbaski pokroić w plasterki. Boczek w słupki, podsmażyć na łyżce oleju. Formę natłuścić, ułożyć warstwy marchewki, kiełbasek, ziemniaków i marchewki. Ziemniaki oprószyć solą i pieprzem. Zalać sosem, rozłożyć kawałki boczku. Zapiekać przez ok. 30 min w temp.200-250°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.