Skocz do zawartości

Bahus

Aktywni Smakowicze
  • Liczba zawartości

    211
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O Bahus

  • Tytuł
    Przyjaciel Smacznego

Informacje o użytkowniku

  • Lokalizacja
    Poznań
  • Zainteresowania
    kulinaria
  1. Bahus

    Kluski śląskie

    Po dodaniu jajek i ewentualnie masła kluski są bardziej puszyste i mniej "gumowate" Bahus
  2. Jedliśmy je na Słowacji - ciasto było zielone ( chyba ze szpinakiem), farsz mięsny i do tego całość była chyba panierowana i smażona. Proszę o pomoc Bahus
  3. Ciasteczka pomarańczowe 20 dag cukru 35 dag mąki 1 kostka masła (25 dag) 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki jogurtu 1 pomarańcza Owoc umyć, sparzyć i otrzeć skórkę. Cukier, cukier waniliowy, masło, jogurt i proszek do pieczenia wymieszać na jednolitą masę. Dodać mąkę i skórkę pomarańczową, zagnieść ciasto (powinno być miękkie). Z ciasta uformować małe kulki. Każdą spłaszczyć na krążek o średnicy ok. 5 cm. Ukłożyć na blasze wyłozonej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowy odstęp. Piec około 15 -20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 s
  4. Dopiero teraz zerknąłem na forum, już za późno coś polecić. Za dwie godziny udaję się na bal (prywatka ze znajomymi) Bahus Cieszę się , że smakowało. :wink:
  5. Popieram Twój wniosek. Szczególnie gdy dotyczy on internetu. Myślę że podawanie przepisów ze starych gazet (gdy nie ma zastrzeżenia), nie jest zbrodnią, zwłaszcza gdy ma się tylko powklejane w zeszyt wycinki. Zawsze zresztą można przepis napisać swoimi słowami i wszystko będzie zgodne z prawem. Przepis nie jest objęty prawami autorskimi, tylko forma jego "podania" Bahus
  6. Już po świętach...ciekawe jak wyszły Bahus
  7. Nalewka czekoladowa 100 g mielonej kawy, 100 g czekolady w proszku, 2 szklanki miodu, 1 l spirytusu, 1 l przegotowanej wody. Do gąsiorka wsypać kawę i czekoladę, zalać spirytusem, szczelnie przykryć, zostawić na 2-3 tygodnie, codziennie mocno potrząsając gąsiorkiem. Zagotować miód z wodą, odszumować, zdjąć z ognia. Do gorącego syropu powoli wlewać przefiltrowany spirytus. wymieszać, ponownie przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć, wynieść v chłodne, ciemne miejsce na co najmniej -6 miesięcy. Nalewka orzechowa I 300 g zielonych świeżych orzechów włoskich, ka
  8. Udka z kurczaka w sosie pieprzowym 8 udek z kurczaka 1 łyżka siekanej natki 2 marchewki 2 cukinie 20 ziarenek pieprzu zielonego kilka ziarenek pieprzu czarnego sól 1/4 szklanki oleju aromatyzowanego sok z 1 cytryny plasterki cytryny Pieprz lekko zmiażdżyć (tak by część ziaren była w całości), zalać olejem (jeśli nic mamy aromatyzowanego. można do zwykłego dodać szczyptę ziół), odstawić na 24 godz. Marchewki obrać, umyć. Cukinie umyć, odciąć końce, wyciąć gniazda nasienne. Wrzucić na 5 min do osolonego wrzątku, wyjąć, odsączyć, pokroić w słupki. Połączyć z 2-3 łyżkami oleju,
  9. Udka kurczaka z cytryną i rozmarynem 2 cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz 8 udek kurczaka (po 25 dag) 1 łyżeczka rozmarynu 15 dag zielonych oliwek bez pestek 5 ząbków czosnku 100 ml białego wytrawnego wina Cytryny wyszorować, cieniutko obrać ze skórki, z miąższu wycisnąć sok. Skórkę pokroić w paseczki. Udka umyć, osuszyć, poprzekrawać. Oprószyć solą i pieprzem. Łyżkę oleju wymieszać z 6 łyżkami soku z cytryny i połową rozmarynu. Udka zalać marynatą, przykryć, odstawić na 30 min. Mięso osączyć z marynaty. Pozostały olej rozgrzać, smażyć udka po 5 min z każdej strony. Czosnek obrać
  10. Udka z kurczaka po piemoncku 4 udka z kurczaka, 40 g pszennej mąki z pełnego ziarna, 40 g masła, 80 g cebuli, 400 g marchewki, 400 g bulw kopru włoskiego, 800 g ziemniaków, 120 g wytrawnego białego wina, 400 ml bulionu, 60 g kwaśnej śmietany, tymianek, 160 g zielonej sałaty, 120 g rzodkiewek, 20 g oleju, sól, pieprz, trochę octu, papryka w proszku. Zmieszać paprykę, sól i mąkę. Mięso wymyć pod gorącą wodą, nieco osuszyć, obtoczyć w mące i dusić na maśle. Cebulę, marchewkę, ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę. Bulwy kopru umyć, wyczyścić i pokroić w paseczki. Po dziesi
  11. Maccheroni z czosnkiem, oliwą i ostrą papryką 6-8 łyżek oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, ostra papryka (ewentualnie anchois), 500 g maccheroni. Podgrzewamy 6-8 łyżek oliwy z oliwek, dodajemy szczyptę soli i trzy cieniutko pokrojone lub drobno posiekane ząbki czosnku. Przyrumieniamy czosnek na złoty, ale nie ciemny kolor (w przeciwnym razie miałby zbyt mocny smak). Jego ilość ustalamy sami do smaku. Sos będzie jeszcze lepszy, jeśli dodamy szczyptę ostrej papryki lub solonych sardeli (anchois). Dorzucamy np. trzy dobrze wymyte, pokrojone na małe kawałki filety sardel
  12. Nereczki cielęce w białym winie 500 g nerek cielęcych lub wołowych sok z cytryny czosnek 1 łyżka margaryny sól, pieprz 1/2 szklanki białego wina 500 g bobu (może być z puszki) kilka gałązek natki Czosnek obrać, zmiażdżyć. Nerki umyć, oczyścić. Zalać zimną wodą. Moczyć 2 godz., kilka razy zmieniając wodę. Osączyć, obgotować przez 2 min w posolonym wrzątku. Wyjąć, osączyć, natrzeć sokiem z cytryny i czosnkiem, oprószyć solą, pieprzem. Margarynę rozgrzać na patelni, zrumienić nerki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec przez 45 min, podlewając winem. Miękkie nerki pokroić
  13. Ossobuco 4 plastry (po 30 dag każdy) cielęciny z udźca (z kostką) 1 szklanka (20 dag) ryżu długoziarnistego 15 dag marchewek 15 dag selera naciowego 1 puszka (425 ml) obranych pomidorów 4 szklanki rosołu (instant) 1 i 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 2 cebule 1 cytryna 2-3 łyżki oleju 2 kości szpikowe 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła lub margaryny 3 łyżki tartego parmezanu 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki szafran, sól, biały pieprz Marchewki i seler dokładnie oczyścić, umyć, pokroić na małe kawałki. Pomidory osączyć (zalewę pozostawić) i pokroić w kostk
  14. Ozorek w sosie chrzanowym 3 ozorki cielęce (800 g) 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 1 średni por sól 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Sos: po 2 łyżki masła i mąki 1 szklanka bulionu 4-5 łyżek startego chrzanu sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki śmietany sól, cukier Ozorki wyszorować, wykroić twarde części, zalać wodą na 15 min. Włoszczyznę obrać, umyć, włożyć do 2 l zimnej wody, zagotować. Dodać ozorki, przyprawy, posolić, gotować do miękkości (2-3 godz.). Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić bulionem. Dodać chrzan, śmietanę, sok z cytryny
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.