Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
kondi

Pączki Doskonałe

Rekomendowane odpowiedzi

Pączki

Składniki

• 1/2 kg mąki pszennej

• 5 dag drożdży

• 1 szklanka letniego mleka

• 6 zółtek

• 1/2 szklanki cukru

• 10 dag masła lub margaryny

• 1 kieliszek rumu lub spirytusu

• szczypta soli

• 1/2 słoika marmolady

• cukier puder

• olej lub smalec do smażenia

Etapy przygotowania

1. Drożdże ,łyżka cukru ,mleko i tyle mąki żeby zarobić rozczyn .Odstawić do wyrosnięcia ,dodać resztę cukru ,żółtka urabiać ciasto aż bedzie odchodziło od dłoni ,nastepnie dodac rozpuszczone masło ,sól ,rum -wyrobić pozostawić w ciepły miejscu do wyrosniecia ,nastepnie należy rozwałkowac ciasto i wykrawac szklanką kółka ,nadziewać marmoladą ,pozostawic do wyrośnięcia , paczki powinny podwoic swoja obietośc ,smażyć na gorącym ,głebokim tłuszczu. nastepnie wyłożyc na pergamin po ustygnięciu posypac cukrem pudrem lub oblać lukrem i przyozdobić smażoną skórką z pomarańczy .

post-9951-1211452784_thumb.jpg

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uwielbiam pączusie:) A te tak ślicznie wyglądają że aż mi ślinka na nie leci:) Przepisik napewno wypróbuję i nie będę z tym czekać do tłustego czwartku:))) Pozdrawiam cieplutko:)))

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam to samo pytanie... zwykle mi się rozpadają i wycieka z nich marmolada podczas smazenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Być może ciasto jest za twarde lub pączki są źle sklejone i wypływa potem marmolada. A może jest jej za dużo. Najlepiej też używać gęstej marmolady. A może pączki się nie rozpadają lecz pękają... a pękać mogą dlatego, że jeszcze nie wyrosły, a już zostały wrzucone do oleju - smażą, rosną i pękają. Kiedyś słyszałam, taką poradę, żeby pączki nie pękały podczas smażenia, to do ciasta należy dodać 2-3 łyżki octu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja smażę pączki bez nadzienia i po wyjęciu z oleju i osączeniu nadziewam szprycą do dekoracji tortu (długa końcówka). Pozdrawiam :biggrin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.