kuba6415 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 2,5kg ogórków gruntowych 4 łyżki soli Zalewa 1,5szkl.octu 60 dag cukru 8 łyżek oliwy 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka chilli Ogórki przekroić w pół wybrać łyżeczką gniazda nasienne.Pokroić ogórki w słupki i posolić odstawić na 6 godzin,odlać wodę.Do ogórków dodać czosnek i chilli.Przygotować zalewę ,z cukru octu i oliwy Tak przygotowane ogórki poukładać w małych słoikach.Zalać gorącą zalęwą.I zagotować. Życzę smacznego.Przepis pochodzi z ziemi Lubuskiej. :D ;) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2008 Witam ! Czy do tej zalewy nie dodaje sie wody ? Muszą byc dość ostre w smaku ,coś podobnego do pikli ? sezon ogórkowy tuż ,tuż , wiec przepis w kolejce do wypróbowania :D . Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba6415 Opublikowano 29 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 Witam Dorotko.Wody nie dodaje się.Są ogórki ostre. Wnuczkom smakują.Dobre do czegoś mocniejszego. :D ;) :) POZDRAWIAM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Witam ! Tak jak obiecałam ,przepis wypróbowany :razz: . Ogórki bardzo smaczne i dość ostre....w sam raz do czegoś mocniejszego :razz: .Nie wiem ,czy muszą być obrane ze skórki /ja nie obierałam ,bo miałam takie mniejsze /, może zostawić te gniazda nasienne ? Dziękuje za przepis, polecam ,póki są ogórki gruntowe. Pozdrawiam !!! :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba6415 Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Witaj Dorotko. Masz doskonałe wyczucie.Ogórki nie obiera się, żeczywiście gniazda nasienne w pierwszym wydaniu były zostawione.Stąd dużo soku.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.