kondi Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Bułki 1/2 l mleka pół szklanki cukru 10 dag drożdży 2 pełne łyżeczki soli 2 jajka 1200 g mąki 200 gr margaryny Drożdże rozpuścić w letnim mleku ,dodać sól ,cukier ,mękę ,roztopiona margarynę ,zarobić ciasto ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od miski ,jeżeli jest za mokre należy podsypać mąką i zarabiać aż będzie odchodzić od miski . następnie pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut . Uformować bułki i ułożyć na blaszce (wcześniej należy posmarować blaszkę tłuszczem ,lub wyłożyć papierem do pieczenia) można udekorować bułki makiem lub słonecznikiem ,pestkami dyni , lub dodać rodzynki czy kawałki gorzkiej czekolady . pozostawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut (muszą dobrze wyrosnąć) piec w piekarniku nagrzanym do 225*C ok 15 minut można zamrozić i przed podaniem , wyciągnąć na 15 minut i podgrzać w piekarniku . pyszne nawet z samym masłem . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.