Skocz do zawartości
kondi

Bułki

Rekomendowane odpowiedzi

Bułki

1/2 l mleka

pół szklanki cukru

10 dag drożdży

2 pełne łyżeczki soli

2 jajka

1200 g mąki

200 gr margaryny

Drożdże rozpuścić w letnim mleku ,dodać sól ,cukier ,mękę ,roztopiona margarynę ,zarobić ciasto

ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od miski ,jeżeli jest za mokre należy podsypać mąką i zarabiać aż będzie odchodzić od miski .

następnie pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut .

Uformować bułki i ułożyć na blaszce (wcześniej należy posmarować blaszkę tłuszczem ,lub wyłożyć papierem do pieczenia)

można udekorować bułki makiem lub słonecznikiem ,pestkami dyni , lub dodać rodzynki czy kawałki gorzkiej czekolady .

pozostawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut (muszą dobrze wyrosnąć) piec w piekarniku nagrzanym do 225*C ok 15 minut

można zamrozić i przed podaniem , wyciągnąć na 15 minut i podgrzać w piekarniku .

pyszne nawet z samym masłem .

post-9951-1214597337_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.