Pola Połetek Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Składniki 25 dag wieprzowiny 25 dag wołowiny 2 dag czerstwej bułki, l cebula, 1 jajko, 2 ząbki czosnku 3 dag mąki pszennej, 2-3 łyżki pokrojonego koperku, 1/2 szklanki śmietany, l/8 l słodkiego mleka lub wody, sól, pieprz, tłuszcz. Wykonanie: Czerstwą bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. Mięso, namoczoną bułkę i cebulę zmielić w maszynce. Dodać jajko, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Wyrobić masę mięsną, uformować klopsiki. Obtoczyć w mące i podsmażyć ze wszystkich stron na wolnym ogniu. Włożyć do garnka, podlać wodą i dusić pod przykryciem 20-30 min. Klopsy wyjąć, sos zagęścić mąką i śmietaną, dodać koperek i doprawić. Podawać na półmisku polanę sosem. Można też podawać z sosem pomidorowym. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.