Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
AnnaK

Zrazy Wołowe

Rekomendowane odpowiedzi

6 plastrów wołowiny 30 dkg białej kiełbasy surowej 1 łyżka czubata świeżo startego chrzanu 1 łyżka czubata startego suchego razowca 1 cebula pokrojona w półtalarki 1 łyżka gęstej śmietany sól,pieprz,krupczatka Mięso delikatnie rozbić drewnianym(!) tłuczkiem zwilżonym wodą,oprószyć przyprawami i odstawić do lodówki.Z kiełbasy zdjąć osłonkę,dodać chrzan,razowiec,śmietanę i przyprawy.Całość wyrobić na jednolitą masę.Na płatach mięsa rozłożyć farsz,mocno zwinąć i spiąć wykałaczkami.Obtoczyć zrazy w krupczatce i obsmażyć ze wszystkich stron.Przełożyć do rondla,podlać 1/2 szklanki wody.Na pozostałym od smażenia tłuszczu zrumienić lekko cebulę i dodać do mięsa.Dusić pod przykryciem uzupełniając sos wodą.Gdy zrazy będą miękkie wyjąć je z rondla,do sosu dodać śmietanę,jeśli jest zbyt rzadki zagęścić odrobiną mąki i chwilę pogotować.Można dodać do sosu suszone grzybki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robię podobne zrazy: ZRAZY WOŁOWE A LA ZAGŁOBA (podobno przepis pochodzi z Restauracji Wierzynek w Krakowie) 50 dag wołowiny 2 dag mąki 10 dag białej kiełbasy 4 dag chrzanu 1 dag tartego chleba razowego 1 łyżka śmietany 10 dag cebuli 3 dag keczupu sól, pieprz Mięso umyć, wyżyłować, pokroić ukośnie w poprzek włókien na 4 szerokie plastry, rozbić tłuczkiem na cienkie płaty, posypać przyprawami i pozostawić w lodówce na 30 minut. z białej kiełbasy zdjąć osłonkę, wymieszać z chrzanem, chlebem, śmietaną, doprawić. Następnie zawinąć w przygotowane płaty mięsa, obwiązać nitką, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu. Zrazy razem z obraną i pokrojoną w kostkę cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu. pod koniec duszenia dodać keczup oraz pozostałą mąkę wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Miękkie mięso wyjąć, sos przetrzeć, doprawić, polać mięso. Podawać z ziemniakami lub kaszą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam !! Zrobiłam zrazy ,ale z wieprzowiny . Wyszły super smaczne - niebo w gębie . Nastepnym razem mocniej doprawie farsz . Niestety nie mam fotki , bo baterie siadły , a zrazy zaraz mroziłam na wałówkę :) P-O-L-E-C-A-M !!!!!!!!!!! DZIEKUJĘ ZA PRZEPIS - POZDRAWIAM AUTORKI :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jest też inny przepis na zrazy, a dokładniej - na farsz i sos. 2-3 dag suszonych prawdziwków namaczamy na noc w letniej wodzie. Następnego dnia rozbijamy plastry wołowiny, smarujemy musztardą, kładziemy cienki plaster boczku wędzonego, piórko surowej cebuli i kawałek kiszonego ogórka, zwijamy i spinamy wykałaczką. Zwinięte zrazy oprószamy mąką i obsmażamy na rozgrzanym smalcu (nie na oleju). Przekładamy do rondla, wlewamy prawdziwki razem z wodą, dolewamy trochę rosołu wołowego, dodajemy 3-4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe i dusimy. Nie solimy, wtedy uduszą się szybciej. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem, można dodać posiekany ząbek czosnku - znakomicie komponuje się z grzybami. Wlewamy pół szklanki słodkiej śmietanki 30%, raz zagotowujemy i odstawiamy z ognia. Podajemy z kaszą gryczaną i buraczkami zasmażanymi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.