Skocz do zawartości

Chrupiące ziemniaki z blachy


Bahus

Rekomendowane odpowiedzi

Chrupiące ziemniaki z blachy

1 kg ziemniaków,

3 łyżki masła,

gruba sól, pieprz,

300 g marchwi,

5 liści laurowych,

1/2 pęczka natki pietruszki,

1 gałązka rozmarynu,

2 ząbki czosnku.

3 łyżki oliwy

Piekarnik rozgrzać do 225°C. Ziemniaki obrać i umyć, zależnie od wielkości - przekroić na pół lub pokroić w ćwiartki i ułożyć na natłuszczonej blasze. Na ziemniaki wyłożyć płatki masła, doprawić. Ziemniaki piec ok. 20 minut. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w grube słupki. Razem z liśćmi laurowymi dodać do ziemniaków i piec jeszcze 20 minut. Warzywa co jakiś czas odwracać. Zioła opłukać, osuszyć i posiekać. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Zioła wymieszać z czosnkiem z oliwą. Upieczone warzywa polać sosem i natychmiast podawać. Ziemniaki można podać ze stekiem lub kolorową surówką.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.