Skocz do zawartości

Przepis Na Ser żółty


Gość szympat

Rekomendowane odpowiedzi

Gość szympat

Witam!

Przedstawiam przepis na ser żółty domowej roboty Dołączona grafika

Ostatnio zgubiłem swój stary przepis i przekopałem pół internetu w poszukiwaniu takiego i nigdzie nic... Mało tego czytałem wiele postów typu: "nie da się zrobić", padało wiele mądrych słów typu "podpuszczka" itp.

Może nie jest to szwajcar ale gwarantuję pysznyyy efekt.

Założenie pierwsze to ser swojski (nie robiłem ze sklepowego)

1.5 kg sera białego

1.5 l mleka

2 jajka (całe ale bez skorupek)

1 łyżka soli

1 łyżka octu (to jest to czego brakuje innym przepisom)

1 łyżka sody oczyszczonej

0.5 kg margaryny (kupcie inną niż Kasia - ponieważ pachnie "waniliowo")

kminek (jeśli ktoś lubi)

Do dzieła:

Zagotować mleko, wkruszyć do niego cały ser i jeszcze chwilę pogotować. Ser zrobi się gumiasty - warto wtedy rozgniatać grudki. Po przegotowaniu przelać całą "maź" na tetrową pieluchę albo na jakieś gęste sito (pielucha lepsza), mieszać żeby odcedzić jak najwięcej płynu.

Teraz wrzucić do robota kuchennego (np.Kasia) margarynę dodać sól, jajka, i ocet. Zmalaksować na maxa Dołączona grafika Pamiętajmy, że im gładsza będzie masa a składniki wymieszane - tym lepszy ser.

Teraz do zmalaksowanej margaryny dorzucić cały odciśnięty ser, można dodać kminku i znowu na maxa zmalaksować Dołączona grafika (zróbcie to naprawdę dobrze). Teraz przerzucić całą masę do garnka i podgrzać (można zagotować - jeśli to dobry termin dla masy) wsypać łyżkę sody i energisznie mieszać dobrych parę sekund. Cały ser stanie się jak Bakuś dla dzieci - puszysty. Przelać ser do poprzecinanych butelek po wodzie mineralnej. Dość szybko zastyga i niestety klei się do łyżki ale nic to! po godzinie stygnięcia nadaje się do krojenia a na następny dzień - trzymany w lodówce jest EXTRA!!!!

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 11 miesięcy później...
  • 5 miesięcy później...

Ja tez robię żółty ser w podobny sposób (troszkę inne proporcje składników) i nie powiem, różni się od tych kupionych w sklepie, ale naprawdę jest pyszny, więc polecam, spróbujcie zrobić :mrgreen:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 4 miesiące później...

Oj były czasy,że robiłam taki serek.Teraz nie zabardzo moge gdyż ciężko kupić mleko i ser wiejski.Ale to fakt jest pyszny,musze poszukać na targu kobiet ze swojszczyzną i do dzieła.Dziękuje za przypomnienie.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 4 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.