pszubart Opublikowano 2 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 Zalewa: 3 szklanki wody, 1 szklanka octu 10%, 1 łyżka soli, 3 łyżki cukru. Przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki, cebula. Wykonanie: Grzyby oczyścić, wrzucić do wrzątku i gotować, aż będą miękkie. Potem grzyby wyłowić z wody, ułożyć w słojach, dodając przyprawy i plaster cebuli. Zagotować składniki zalewy i gorącą zalać grzyby. Słoje szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 min. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
parasolka Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 dzieki za przepis w sobotę wybieram się na grzyby i zamierzam zamarynować je tylko nie miałam przepisu, :) a prosze mi podpowiedzieć, jak już umyje grzybki mam je poukładać na wcisk do słoików? potem zalać tą zalewą gorącą? czy zimną? i co potem jak pozamykam nakrętki to co dalej się robi? byłabym wdzięczna za pomoc ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac51 Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 Parasolka :) Jezeli moge podpowiedzieć.Najpierw musisz grzyby oczyścić, wrzucić do gorącej osolonej wody i gotowac. Maslaki okolo 10 minut, podgrzybki i im podobne dłużej. Okolo pól godziny. Później odcedzić, powkładać do słoików, ostudzic i dopiero zalać gorącą zalewą. Dla pewnosci mozesz pasteryzować. Ja tego nie robię. Pozdrawiam :sad: Ale moze Pszubart robi inaczej, nie wiem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszubart Opublikowano 15 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 Wszystkie marynaty w słoikach na zimę, należy koniecznie pasteryzować. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
parasolka Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 o rany, :) wielkie dzięki za pomoc, :sad: nie wiedziałam o tym gotowaniu grzybów ;) a pasteryzowanie to znaczy, że po zakręceniu słoiki trzeba gotować w garnku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac51 Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 Parasolka :sad: Jak juz napisałem, ja nie pasteryzuję, ale moja marynata jest trochę inna.Do grzybów używam wody i octu w takiej samej ilości. 1 1/4 szklanki wody,1 1/4 szklanki octu, 4-5 dag cukru, 1 dag soli oraz przyprawy(pieprz, ziele, liście laurowe). A pasteryzacja to oczywiście podgrzewanie przetworów od 60 do 100*C ;) I jeszcze jedno...ocet 10% :-) To teraz na grzyby i do roboty :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
parasolka Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 bardzo dziękuję za pomoc i wyrozumiałość :) byliśmy na grzybach i zebraliśmy nawet sporo ale były tylko duże, jeśli nie powiedzieć że wielkie, do marynowania się nie nadają, zrobiliśmy sobie jajecznicę, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agadab Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 grzybków nie należy układć w słoikach, muszą swobodnie pływać w zalewie ( kiedy potrząśnie się w słoiku), ponieważ zalewa po pewnym czasie zmętnieje i całość nie wygląda apetycznie. Przynajmniej tak się dzieje z podgrzybkami i opieńkami, które w moim regionie są powszechne. Grzyby obgotowywuje pół godziny. przygotowywuję najlepszą na świecie zalewę: 4 szkl. wody niepełna szkl. octu ( do podgrzybków daję całą) 10 czubatych łyżek cukru sól do smaku ziele, liść cebula do gotującej zalewy dodaje grzyby. Całość zagotowywuję jeszcze raz. gorące do słoików, po czym zakręcam i do góry dnem aż wystygną. Oczywiście, jak mam więcej grzybów to robię więcej zalewy. tak przygotowane grzybki nawet po dwóch latach sa wyśmienite, a opieńki zrobione w ten sposób znikają z piwniczki w każdej ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolanda Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Zalewa: 3 szklanki wody, 1 szklanka octu 10%, 1 łyżka soli, 3 łyżki cukru. Przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki, cebula. Wykonanie: Grzyby oczyścić, wrzucić do wrzątku i gotować, aż będą miękkie. Potem grzyby wyłowić z wody, ułożyć w słojach, dodając przyprawy i plaster cebuli. Zagotować składniki zalewy i gorącą zalać grzyby. Słoje szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 min. 🙂 Witaj pszubart właśnie zrobiłam grzybki prawdziwki wg twojej receptury zalewa pychotka oczywiście musiałam otworzyć słoik bo ślinka mi ciekła pychotka :biggrin: dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.