Pizza.
Farsz: pieczarki, cebula, ser żółty, oregano.
Sos: koncentrat pomidorowy, woda, czosnek, pieprz, sól, cukier.
Ciasto: 50 g drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki oleju, 1 szklanka wody, 3 szklanki mąki.
Wykonanie farszu: Pieczarki oraz cebulę pokroić i razem podsmażyć na oleju.
Wykonanie sosu: Koncentrat pomidorowy rozcieńczyć wodą. Dodać posiekany ząbek czosnku, pieprz, sól, cukier i dokładnie wymieszać.
Wykonanie ciasta: Do dużej miski wrzucić drożdże, cukier, sól, dodać olej, wlać wodę i zaczekać, aż drożdże się rozpuszczą. Wsypać mąkę, wymieszać i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagnieść. Podzielić na 4 równe części, każdą z nich rozwałkować na duży placek i wyłożyć na 2 blachy do pieczenia, pokryte cieniutką warstwą oleju (2 placki na 1 blachę). Na ciasto nałożyć sos, farsz i wstawić do piekarnika. Piec w zależności od piekarnika 20-25 min. Na 10 min. przed końcem pieczenia, pizze posypać startym serem żółtym i oregano.
:grin: