Skocz do zawartości

pszubart

Smakowicze
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    Warszawa
  • Zainteresowania
    Różne.

Osiągnięcia pszubart

Żółtodziób

Żółtodziób (2/14)

  • Pierwszy post

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Wszystkie marynaty w słoikach na zimę, należy koniecznie pasteryzować. :)
  2. pszubart

    Pizza

    Pizza. Farsz: pieczarki, cebula, ser żółty, oregano. Sos: koncentrat pomidorowy, woda, czosnek, pieprz, sól, cukier. Ciasto: 50 g drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki oleju, 1 szklanka wody, 3 szklanki mąki. Wykonanie farszu: Pieczarki oraz cebulę pokroić i razem podsmażyć na oleju. Wykonanie sosu: Koncentrat pomidorowy rozcieńczyć wodą. Dodać posiekany ząbek czosnku, pieprz, sól, cukier i dokładnie wymieszać. Wykonanie ciasta: Do dużej miski wrzucić drożdże, cukier, sól, dodać olej, wlać wodę i zaczekać, aż drożdże się rozpuszczą. Wsypać mąkę, wymieszać i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagnieść. Podzielić na 4 równe części, każdą z nich rozwałkować na duży placek i wyłożyć na 2 blachy do pieczenia, pokryte cieniutką warstwą oleju (2 placki na 1 blachę). Na ciasto nałożyć sos, farsz i wstawić do piekarnika. Piec w zależności od piekarnika 20-25 min. Na 10 min. przed końcem pieczenia, pizze posypać startym serem żółtym i oregano. :grin:
  3. Zalewa: 3 szklanki wody, 1 szklanka octu 10%, 1 łyżka soli, 3 łyżki cukru. Przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki, cebula. Wykonanie: Grzyby oczyścić, wrzucić do wrzątku i gotować, aż będą miękkie. Potem grzyby wyłowić z wody, ułożyć w słojach, dodając przyprawy i plaster cebuli. Zagotować składniki zalewy i gorącą zalać grzyby. Słoje szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 min. :)
  4. Pierogi z kaszą i serem. Ciasto: mąka, woda, olej. Farsz: kasza gryczana, ser biały, sól, pieprz, mięta suszona. Wykonanie: Zagnieść ciasto pierogowe, rozwałkować je na stolnicy i pociąć nożem na kwadraty lub wykrajać krążki szklanką. Ugotowaną kaszę gryczaną, połączyć z białym serem w stosunku 3:1. Do masy dodać miętę suszoną (z torebek expresowych). Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Farsz nakładać na ciasto i zlepiać brzegi pierogów. Pierogi wrzucić na posolony wrzątek z odrobią oleju. Gotować pierogi do momentu wypłynięcia na wierzch. Ugotowane pierogi miętowe wyłowić na półmisek. Podawać gorące po ugotowaniu lub odsmażane na oleju. :?:
  5. Ciasto na Pizze. Ciasto: 50 g drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki oleju, 1 szklanka wody, 3 szklanki mąki. Wykonanie: Do dużej miski wrzucić drożdże, cukier, sól, dodać olej, wlać wodę i zaczekać, aż drożdże się rozpuszczą. Wsypać mąkę, wymieszać i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto, ponownie zagnieść. Podzielić na 4 równe części, każdą z nich rozwałkować na duży placek i wyłożyć na 2 blachy do pieczenia, pokryte cieniutką warstwą oleju (2 placki na 1 blachę). Na ciasto nałożyć sos, farsz i wstawić do piekarnika. Piec na średnim ogniu w zależności od piekarnika 20-25 min. Na 10 min. przed końcem pieczenia, posypać pizze startym serem żółtym. :?:
  6. Witam wszystkich Forumowiczów i Administratorów tego smacznego Forum. :?:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.