Skocz do zawartości

Zapiekanka ziemniaczana z Turyngii


Bahus

Rekomendowane odpowiedzi

Zapiekanka ziemniaczana z Turyngii

80 dag ziemniaków,

60 dag ugotowanej kiszonej kapusty,

35 dag kiełbasy (np. śląskiej)

3 łyżki masła,

2 średnie pomidory,

sól, pieprz i gałka muszkatołowa,

tłuszcz do wysmarowania formy,

tarta bułka.

Ziemniaki obrać. Gotować w osolonej wodzie przez 10 min. Ostudzić i pokroić w plasrerki. Kiełbasę pokroić na plasterki i obsmażyć na łyżce masla. Cebulę obrać , pokroić w pólplasterki i dodać do smażącej się kiełbasy. Zeszklić. Dodać kapustę. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Wymieszać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w plastry. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Układać warstwami ziemniaki, pomidory i kapustę z kiełbasą, do wyczerpania składników. Posypać tartą bułką i obłożyć kawalkami pozostalego masła. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 45 min.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.