Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
ina12

Ciastka Półfrancuskie śmietanowe Z Marmoladą

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto 1,5 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 żółtko 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka octu szczypta soli Nadzienie: 20 dag marmolady 1 mały cukier waniliowy 1 łyżka utartego przesianego biszkoptu, użyłam ciastko biszkoptowe 1 jajko do posmarowania ciasta orzechy, cukier kryształ i waniliowy do posypania Margarynę posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki ciasta, połączyć razem, szybko zarobić ciasto i oziębić. Przygotować nadzienie: marmoladę utrzeć dokładnie, dodać cukier waniliowy i biszkopt, dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm. i wykrawać szklanką ciastka. Na każde ciastko położyć łyżeczką nadzienie, ciasto złożyć na pół, lekko docisnąć, posmarować jajkiem i posypać posiekanymi orzechami, zmieszanymi z cukrem i cukrem waniliowym. Piec w temp. 210*C. około 20 minut. Orzechy rozwałkowałam wałkiem.

post-2336-1222455086_thumb.jpg

post-2336-1222455301_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Super ciasteczka Ineczko.Sadze,ze z innym nadzieniem nie przejda np.masa czekoladowa,bo wyplynie-jak widze na zdjeciu podczas pieczenia otwieraja sie...:grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Halinko bardzo fajny przepisik na ciasteczka podałaś i super się prezentują te ciasteczka i z całą pewnością są smaczne. Kusisz tymi zdjęciami, że trzeba będzie je zrobić, tylko sama nie wiem kiedy, bo jest tyle różnych przepisów do wypróbowania i niewiadomo za co się najpierw zabrać. Super że powróciłaś na forum. Brakowało tutaj twej obecności.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Violu nie powinny się otworzyć, ja kupiłam marmoladę i ona była luźnej konsystencji i powinnam utrzeć więcej biszkoptów. Kiedyś była marmolada twarda i wystarczyła ta ilość biszkoptu co jest podana w przepisie. Z porcji tej wychodzi 26 ciasteczek, przy wałkowaniu lekko podsypywałam ciasto mąką, piekłam na nie natłuszczonej blaszce. Można nałożyć inną masę, więcej dodać utartych biszkoptów i mniej nakładać nadzienia i myślę że jak bym może mniej nadzienia nałożyła to by było go nie widać. Lidko dobre są te ciasteczka i ja tak samo jak Ty nie wiem za co się zabrać, chciałabym nowe przepisy dodać, wypróbować podane fajne przepisy przez inne osoby, nie można nadążyć za tymi rarytasami. Za Wami też bardzo tęskniłam, to nie było zależne odemnie że mnie nie było na forum.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.