Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Gość gulasz

Indyjski Jogurt Dahi - Domowy Sposób

Rekomendowane odpowiedzi

Gość gulasz

Witam wszystkie adeptki i adeptów sztuki kulinarnej.

Dzisiaj pokażę wam jak się robi indyjski przysmak - jogurt Dahi.

Warto abyście mieli w kuchni termometr (przydaje się nie tylko do tego przepisu).

Jak nie macie to trudno - może się uda.

Jogurt Dahi możecie podawać ze Kminem Rzymskim i liśćmi mięty.

Uwaga - w różnych poradnikach kulinarnych (w których tekst jest poprostu ślepo kopiowany przez idiotów nie mających nic wspólnego z prawdziwym szefem kuchni) możecie spotkać przy potrawach indyjskich jako jeden ze składników - kminek. Kmin Rzymski inaczej zwany Cuminem to całkowicie co innego - tak jak porównać sól i cukier - całkiem inne smaki i aromaty. Jeżeli czytacie przepis odnośnie kuchni indyjskiej możecie być pewni że w składzie jest kmin a nie kminek.

A wracając do tematu :)

Potrzebne:

1 litr mleka

1 mały jogurt danone naturalny

1. Gotujemy mleko na małym ogniu i utrzymujemy je przez 10 minut w temperaturze około 95 C

2. Zdejmujemy mleko z palnika i czekamy aż przestygnie do temperatury między 45 - 50 C

Uwaga - nie wolno dopuścić aby na tym etapie schłodziło się bardziej

3. Odlewamy i odstawiamy na bok szklankę mleka i wlewamy do środka mały pojemnik jogurtu naturalnego (polecam Danone)

4. Mieszamy wszystko i wlewamy spowrotem szklankę mleka

5. Jeżeli nie dysponujecie pojemnikiem ze styropianu lub termosem, postarajcie się teraz zamknąć mleko w jakimś szczelnym naczyniu, owinąć ręcznikiem i najlepiej folią aluminiową.

6. Odstawiamy jogurt na 6 godzin w ciepłe miejsce (ważne aby temperatura była w granicach 36 - 46 C)

7. Po 6 godzinach można już schłodzić jogurt w lodówce.

Uwaga - jesli lubicie bardziej słodki jogurt dodajcie przed gotowaniem do mleka 2 łyżeczki miodu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie trzeba mierzyc temperatury.Do przegotowanego cieplego mleka wlewamy kubeczek naturalnego jogurtu i calosc kladziemy np. kolo kaloryfera albo obwijamy recznikami (jeszcze lepiej wsadzamy pod poduche) zeby dlugo bylo cieplo.Ja tak trzymam cala noc,a na sniadanie jest gotowy jogurt.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.