Skocz do zawartości

Brzoskwiniowa Delicja Z Pianką


ina12
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis z " Ciasta na stół" proporcje na blaszkę o wym. 25x40 cm. Biszkopt 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru migdałowego 1/2 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Z podanych składników upiec biszkopt Masa brzoskwiniowa 2 puszki brzoskwiń 2 op. galaretki brzoskwiniowej 2 płaskie łyżeczki żelatyny Brzoskwinie osączyć i drobno pokroić. Sok z brzoskwiń uzupełnić wodą do objętości litra i zagotować. Następnie wsypać galaretkę oraz żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. Galaretkę odstawić do stężenia. Pokrojone brzoskwinie zmiksować z tężejaca galaretką i wylać na ostudzony biszkopt. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Ja brzoskwinie zmiksowałam w robocie na mus. Drugi raz jak będę piekła to ciasto to z brzoskwiniami pokrojonymi w kawałki. Jak dodałam do musu galaretkę to musiałam jeszcze poczekać żeby stężała. Masa z białek 5 białek szczypta soli 2/3 szklanki cukru 1 op. cukru waniliowego 1 op. galaretki wiśniowej 1/3 szklanki wody sok z limonki opakowanie polewy czekoladowej - polewę zrobiłam Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno i nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy. Ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zagotować 1/3 szklankę wody z sokiem z limonki, wsypać galaretkę i mieszać aż się rozpuści, wystudzić. Do ubitej lśniącej masy - miksując - powoli wlewać galaretkę. Następnie pianę wylać na stężałą masę brzoskwiniową. Wstawić do lodówki i jak stężeje popisać polewą czekoladową.

post-2336-1225748105_thumb.jpg

post-2336-1225748126_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Violu wpierw zrobiłam próbę i same brzoskwinie zaczęłam miksować mikserem, nie rozmiksowały się. Delicje są delikatne w smaku i wpadłam na pomysł żeby zrobić mus. Zrobione w ten sposób puściły sok i dlatego dłużej musiałam co jakiś czas mieszać galaretkę z musem żeby stężała. Nam ciasto smakowało, jest bardzo delikatne w smaku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.