Iwona01 Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Składniki: - 1kg schabu bez kości - 25dag pieczarek - cebula - 2 łyżki tartej bułki - łyżka tartego parmezanu - 2 łyżki posiekanej natki - 2 łyżki masła - 10dag plasterków boczku wędzonego - 2 ząbki czosnku - 1-2 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz - szczypta tymianku - łyżka mąki - ewentualnie sos pieczeniowy ze śliwką "Winiary" Przygotowanie: Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć tymiankiem, pieprzem i czosnkiem roztartym z solą. Przykryć i odłożyć przynajmniej na godzinę do lodówki.Następnie mięso wyjąć i rozciąć tak, aby powstał prostokątny płat. Lekko rozbić na grubość ok. 1cm. Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę obrać,posiekać i zeszklić na maśle. Dodać pieczarki i smażyć, aż cały płyn odparuje. Gdy grzyby nieco przestygną, wymieszać je z bułką tartą, parmezanem i natką pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Przygotowany farsz pieczarkowy równomiernie rozsmarować na płacie mięsa, pozostawiając wolne brzegi. Ostrożnie zwinąć roladę i mocno obwiązać nicią kuchenną. Wierzch mięsa obłożyć cienkimi plasterkami wędzonego boczku. Roladę umieścić w brytfance i podlać szklanką wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. I piec około godziny kilkakrotnie polewając mięso małymi ilościami wody i wytwarzającym się sosem. Gotową pieczeń wyjąć na talerz przykryć folią aluminiową. Sos z pieczenia przecedzić, zagęścić mąką rozmieszaną z małą ilością wody i zagotować cały czas mieszając. Roladę pokroić na porcje i polać powstałym sosem. Podawać z dużą ilością surówek. Można również polać sosem pieczeniowym ze śliwką (przygotować według przepisu na opakowaniu). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.