Skocz do zawartości
Annar

Chlebek żytni - Pyszny !

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłam ostatnio mąkę żytnią na której był przepis na chleb. Jest przepyszny i całkiem łatwy w wykonaniu.

Składniki:

2 kg mąki żytniej

5 średniej wielkości ziemniaków

1 dkg drożdży

1 płaska łyżeczka soli

1/2 szkl mleka

Wykonanie:

ROZCZYN: - przygotowujemy go tylko 1 raz.

Ziemniaki ugotować, a wodę z gotowania odcedzić do garnuszka.

Ziemniaki utłuc. Do miseczki przesiać 1/2 kg mąki żytniej, wymieszać ją z wywarem z ziemniaków, tłuczonymi ziemniakami i mlekiem, dodać sól.

Wszystkie składniki lekko wyrobić na średnio luźną papkę. Pozostawić w cieple na 1 dobę.

Następnie dodać rozrobione drożdże w letniej wodzie i pozostawić do rośnięcia około 1 godzinę.

CIASTO:

Do rozczynu dodać resztę mąki, wyrabiać ciasto tak by odstawało od ręki.

Pozostawić do wyrośnięcia około 1 godziny.

Około 20 dag zbieramy do słoiczka - będzie to zakwas przy następnym pieczeniu chleba.

Ciasto włożyć do blaszanych foremek wysmarowanych tłuszczem i jeszcze raz pozostawić na pół godziny, by znów podrosło. Można posmarować jajkiem i posypać ziarnami np. słonecznika

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 2 godziny.

dy patyczek którym nakłuwamu chleb pozostaje suchy, wyjąć chleb. Skórkę zwilżyć letnią wodą i nakryć ścierką by zmiękła.

Smacznego !

Na dowód umieszczam zdjęcie.

post-10362-1228991922_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciekawy przepis i napewno go wyprobuje,bo jestem fascynatka pieczenia chlebow,co mozna zobaczyc na moim blogu.Chlebus ma ladny wyglad gdyby nie ta odstajaca skorka.Mam takie pytania: czy pieklas go wiecej niz jeden raz i tez tak sie stalo? Ile mniej wiecej dalas tej wody z ziemniakow i jakiej konsystencji ma byc to ciasto koncowe.Czy zuzylas cale 2 kg maki?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robiłam go po raz pierwszy z tego przepisu z połowy składników. Wody było niewiele z gotowania kilku ziemniaków. W kazdym razie bardzo nam smakowal i niedlugo go znowu zrobie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.