Skocz do zawartości

Bliny Pszenne


k@sia

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • 2 szkl. mleka
  • 4 jajka
  • 15g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • łyżka masła
  • cukier waniliowy (tylko jeśli robimy bliny na słodko)!!!
Drożdże rozcieramy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i cukrem, dodajemy 100 g mąki i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, 1 łyżkę rozpuszczonego masła, szczyptę soli i jajka, ucieramy ciasto, przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, w razie konieczności należy dodać więcej mleka. Na małej patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę masła i wlewamy możliwie najcieńszą warstwę ciasta. Gdy ciasto zrumieni się od spodu przerzucamy blin na drugą stronę i dosmażamy. Upieczone bliny podajemy z masłem, śmietaną, na słodko z dżemem, konfiturą, bądź na ostro z przeróżnymi sosami i dodatkami w zależności od tego co lubimy.

Smacznego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.