k@sia Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 Składniki: 3 szkl. mąki 2 szkl. mleka 4 jajka 15g drożdży 1 łyżeczka cukru łyżka masła cukier waniliowy (tylko jeśli robimy bliny na słodko)!!! Drożdże rozcieramy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i cukrem, dodajemy 100 g mąki i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, 1 łyżkę rozpuszczonego masła, szczyptę soli i jajka, ucieramy ciasto, przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, w razie konieczności należy dodać więcej mleka. Na małej patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę masła i wlewamy możliwie najcieńszą warstwę ciasta. Gdy ciasto zrumieni się od spodu przerzucamy blin na drugą stronę i dosmażamy. Upieczone bliny podajemy z masłem, śmietaną, na słodko z dżemem, konfiturą, bądź na ostro z przeróżnymi sosami i dodatkami w zależności od tego co lubimy. Smacznego :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.