Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

D o roboty

20 dag margaryny , wyjąc żeby była bardzo miękka

Do miski wsypać 1/2 szk. cukru + duży cukier waniliowy + 5 jajek i roztrzepać + 2 szk. mąki

Zostawić

W drugim naczyniu 2 3/4 szk. mleka podgrzać + 1/4 szk. cukru + dobra szczypta soli i dodać 10 dag. drożdży , bardzo dobrze wymieszać , żeby nie było grudek drożdży i wlać na mąkę i jajka

Wszystko zasypać 1 kg mąki

Postawić na ścierce , a drugą przykryć ( aby ciasto miało ciepło) , aż ciasto podrośnie i popęka

Zarabiamy i jak wymieszamy dodać margarynę + 2 łyżki oleju

Wyrobić i zostawić do wyrośnięcia , czyli podwojenia objętości

Robimy bułeczki , ja biorę troszki ciasta lekko rozciągam daje nadzienie i zlepiam , zlepionym na duł i lekko docisnąć, nadziałam serem i posmarowałam po wierzchu roztrzepanym jajkiem

Piekę w 170

Wychodzi 40 bułeczek

Moje dzieci je uwielbiają , popijając owocowym jogurtem ;)

POLECAM – mam nadzieje że nie będziecie żałować

post-6127-1232478476_thumb.jpg

post-6127-1232478493_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

no nie...teresap,Ty znowu upieklas cos pięknego i kusisz ;) powiedz jeszcze proszę,czy jest tak jak podałaś "W drugim naczyniu 2 3/4 szk. mleka podgrzać " czyli 2 i 3/4 szklanki mleka?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ALUNIU , tak 2 szklanki i trzeciej tak 3/4 skąpe bo ciasto będzie za rzadkie jak dasz 3.

Ja ogólnie robie drożdżowe na oko, tym razem przemierzyłam porcję no i takie dziwne wyszły

PRZEPRASZAM ale mam nadzieje że bułeczki będą smakować

POZDRAWIAM i czekam na opinie ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

...jak zrobię te bułeczki,na pewno dam znać jak mi wyszły...ale wyglądają pięknie,te Twoje bułeczki Teresko ;) pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Teresko a jak zrobić to nadzienie serowe?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nadzienie

Ser półtłusty lub tłusty , dobry , + jajka + cukier + cukier waniliowy , ilość według smaku .

Wszystko rozgnieść widelcem , GOTOWE

POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam również.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.