zebcia Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 Szaszłyk z kurczaka - 4 porcje 40 dag filetów z piersi kurczaka 1 ząbek czosnku 7 łyżek oleju 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka curry 1 duża marchewka 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 2 małe cebule 6 cienkich plasterków boczku sól pieprz 4 szpadki szaszłykowe Mięso umyć i podzielić na 12 kostek. Obrany czosnek wycisnąć do miski i dodać 4 łyżki oleju, sok z cytryny oraz curry. Wymieszać i położyć mięso w tej marynacie na około godzinę. Marchew obrać, pokroić ukośnie w talarki i wrzucić na 3-4 minuty do wrzącej osolonej wody. Paprykę pociąć na kawałki a cebulę na ósemki. Wyjąć mięso i odsączyć. Każdy kawałek zawinąć w połowę plasterka boczku. Na każdą szpadkę nadzieć po 3 kawałki mięsa, poprzekładać warzywami, posypać solą i pieprzem. Szaszłyki smażyć w pozostałej ilości oleju przez 8-10 minut, często obracając i smarując marynatą. Podawać z ryżem i różnymi sosami. Posmarowane olejem szaszłyki moża również piec na ruszcie. Sos paprykowy do szaszłyków: 2 czerwone papryki, 1 cebulę obrać i pokroić na kawałki. Dodać łyżki octu winnego, 1 łyżkę bułki tartej, 3 łyżki keczupu i zmiksować. Dodać stopniowo 8 łyżek oliwy. Przytprawić solą, cukrem i pieprzem cayenne. Sos curry z jabłkiem: sos z pieczenia szaszłyków zagotować z łyżką soku cytrynowego, 1/2 szklanki rosołu (bulionu) i 1 pokrojonym jabłkiem. Gotować do momentu rozpróżenia jabłka. Dodać łyżkę miodu i soku z cytryny, pieprz cayenne, curry. Zaprawić 2 łyżkami śmietany 30%. Smacznego! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.