Liziii Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2005 mąka - 2 szklanki droższe - 5 g łyzeczka cukru odrobina soli ciepła woda albo mleko ser zółty bekon salami przecier pomidorowy zioła prowansalskie cebula pieczarki Ciasto wyrobić jak na ciasto drożdzowe (drozdze zalac ciepla woda lub mlekiem, dodac cukier i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia, dodac do mąki, dodac sól). Rozwałkować na kształt pizzy (brzegi zostawic lekko grubsze ale niezbyt, bo ciasto urosnie. Placek powinien byc cienki, gdyz i tak spulchnieje podczas pieczenia. Na gotowe ciasto, posypane lekko mąką, nakładamy sos (przecier mieszamy z ziołami i solą) i rozcieramy równomiernie. posypujemy to startym drobniutko (tarka jak do plackó ziemniaczanych) serem. Na taką, cienką, warstwe układamy plasterki bekonu (mozna wczesniej podsmazyć na patelni jesli sie woli chrupiący), salami, cebuli i pieczarek. Całość posypujemy startym na tarce do warzym serem i zapiekamy około 7-8 minut, az ciasto urośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.