Skocz do zawartości

Rogaliki


Gość Rogowicz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Rogowicz

ROGALIKI Z MARMOLADĄ, DŻEMEM ALBO CZEKOLADĄ.


Składniki na 20 porcji:

  • 30 dag mąki,
  • 15 dag masła,
  • 10 dag cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka mleka,
  • cukier wanilinowy,
  • marmolada, dżem lub czekolada.
Sposób wykonania:
  • Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj do niej kawałki schłodzonego masła i rozkruszaj w palcach, aż powstanie jednolita masa.
  • Dodaj jajko, cukier, sól i cukier wanilinowy. Składniki dokładnie wymieszaj, a potem szybko zagnieć. Uformuj w kulę, zawiń w folię, schłodź w lodówce.
  • Ciasto podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1/2 cm. Pokrój nożem na trójkąty. Smaruj je marmoladą, dżemem i czekoladą ( jakie wolisz smak), zwijaj, począwszy od boku trójkąta. Lekko zegnij, by powstały rogaliki.
  • Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Piecz ok. 25 min w piekarniku o temperaturze 200 st. C.
Przygotowanie 35 min.
Pieczenie 25 min.
1 porcja - ok. 150 kcal.


Smacznego i udanego sporządzenia rogalika :D
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.