Gość Rogowicz Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2009 ROGALIKI Z MARMOLADĄ, DŻEMEM ALBO CZEKOLADĄ. Składniki na 20 porcji: 30 dag mąki, 15 dag masła, 10 dag cukru, szczypta soli, 1 jajko, 1 żółtko, 1 łyżka mleka, cukier wanilinowy, marmolada, dżem lub czekolada. Sposób wykonania: Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj do niej kawałki schłodzonego masła i rozkruszaj w palcach, aż powstanie jednolita masa. Dodaj jajko, cukier, sól i cukier wanilinowy. Składniki dokładnie wymieszaj, a potem szybko zagnieć. Uformuj w kulę, zawiń w folię, schłodź w lodówce. Ciasto podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1/2 cm. Pokrój nożem na trójkąty. Smaruj je marmoladą, dżemem i czekoladą ( jakie wolisz smak), zwijaj, począwszy od boku trójkąta. Lekko zegnij, by powstały rogaliki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Piecz ok. 25 min w piekarniku o temperaturze 200 st. C. Przygotowanie 35 min. Pieczenie 25 min. 1 porcja - ok. 150 kcal.Smacznego i udanego sporządzenia rogalika :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1bubcia36 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 upieklam te rogaliki sa kruche i musze przyznac ze sa przepyszne,robilam takie malutkie bo i ciasta jest nie wiele,do kazdego rogalika wsadziłam po 2 rodzynki.Acha a ciasto w lodówce trzymałam 1 godzinke i super sie je wałkowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.