Gość suziieee Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Składniki: 1 ser camembert 1 główka sałaty lodowej parmezan w płatkach (można też samemu utrzeć) 2-3 ząbki świeżego czosnku jogurt naturalny 0% (jeden kubeczek) 1 łyżeczka musztardy kilka kropli oliwy z oliwek sól, pieprz bułka tarta Na grzanki: pół bagietki 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku 1.Sałatę myjemy i rwiemy na małe kawałki. 2.Camembert moczymy delikatnie w wodzie i kroimy w kostkę (ok.2cm), następnie obtaczamy w bułce tartej. 3.Rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i kładziemy kawałki sera, smażymy na złoty kolor. 4.Do szklanki wlewamy jogurt, wyciskamy 2 ząbki czosnku, dodajemy 3-4 krople oliwy, łyżeczkę musztardy, szczyptę soli i kolorowego pieprzu i mieszamy. 5.Do miski z sałatą przelewamy 3/4 dipu czosnkowego i mieszamy, aby składniki się połączyły i wykładamy porcję na talerz. 6.Usmażone kawałki sera kładziemy na sałatę, polewamy resztką sosu i posypujemy parmezanem. Grzanki: 1.Kroimy bagietkę na skos, aby powstały 2cm kromki. 2.Smarujemy niewielką ilością masła (nie za dużo, bo wtedy grzanki będą zbyt przesiąknięte) 3.Nacieramy grzanki ząbkiem czosnku, lub jeśli wolimy mocniejszy smak kroimy ząbek na małe kawałki i układamy na grzance. 4.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C' na około 5-7 minut. Na grzanki można położyć świeże liście bazylii lub posypać ziołami prowansalskimi. Do sałatki można dodać ulubione warzywa (oliwki,kapary,pomidorki koktajlowe) Można także zamiast dipu czosnkowego dodać sos malinowy lub konfiturę żurawinową. Czas przygotowania: 15minut Smacznego!!! ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.