Skocz do zawartości

Zawijana Pierś Z Kurczaka Po Kadecku Z Dodatkami :)


Gość NicolaMexx

Rekomendowane odpowiedzi

Gość NicolaMexx

Witam Was serdecznie. Na wstępie w gwoli wytłumaczenia skąd ta nazwa :-( Danie jest moim autorskim, a że mieszkam w królewskim mieście Krakowie na ulicy Kadeckiej stąd nazwa "po kadecku" :) Tyle tytułem wstępu :grin:

Ilość osób: 4
Skala trudności: 4/10
Czas przygotowania: około 90 minut
Składniki (dla 4 osób):

4 duże piersi z kurczaka
4 łyżki deserowe miodu
4 łyżki deserowe musztardy sarepskiej
średnia papryka pomarańczowa
średnia papryka zielona
5 dużych ziemniaków
duża cebula
7 ząbków czosnku
1 gruby plaster sera gouda ( może być morski bądź inny dobrze się topiący )
1 gruby plaster boczku
6 dużych pieczarek
puszka kukurydzy
fasolka szparagowa 300g
4 duże pomidory
zielona cebulka
3 łyżeczki deserowe bułki tartej
oliwa z oliwek
bazylia, pieprz, sól, cukier biały ( kopiata łyżka stołowa ), masło
sznurek do gotowania

Sposób przygotowania:

Papryki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy bardzo mocno posiekane 3 ząbki czosnku. Rozbijamy piersi z kurczaka. Mieszamy musztardę i miód razem. Obieramy pieczarki krojąc na 8. Otwieramy puszkę z kukurydzy i wylewamy zalewę. Obieramy ziemniaki i dajemy do gotowania. Po ugotowaniu ziemniaków odkładamy je na bok. Pomidory kroimy w 8'ki, posypujemy posiekaną zieloną cebulką, skrapiamy oliwą z oliwek i odkładamy do lodówki. Oliwę z oliwek rozlewamy na patelnię. Ogień w skali do 3 ustawiamy na 2. Dusimy około 10 minut nadzorując ilość oliwy z oliwek. Rozbite piersi z kurczaka smarujemy zmieszaną wcześniej musztardą z miodem, posypujemy bazylią ( świeżą poszatkowaną lub sypaną np. kamis ), smarujemy pozostałym rozgniecionym czosnkiem. Układamy naprzemiennie max po.3, wąskie paseczki żółtego sera i boczku. Zawijamy, wiążąc sznurkami. Po 10 minutach od wrzucenia na patelnię papryk i cebuli dorzucamy pieczarki i trochę bazylii, pieprzu i soli oraz w razie potrzeby oliwy z oliwek. Dusimy jakiś czas aż do zarumienienia pieczarek. Ziemniaki w międzyczasie powinny się zagotować, odcedzamy je więc z wody i odkładamy na bok. Na ten sam palnik wrzucamy fasolkę szparagową ( czas gotowania około 7-8 minut ) dodając już na początku cukier. Po zarumienieniu się pieczarek na patelnii do całości dokładamy nasze 4 zawijańce i co 2-3-4 minuty przekładamy z boku na bok ( całość powinna trwać ok 9-10 minut ). Na przygotowane talerze wkładamy fasolkę ( minutę przed jej wyjęciem na małą patelnię dajemy dużo masła i bułkę tartą ) i posypujemy bułką tartą. Wyjmujemy pomidory z lodówki. Po wcześniej wspomnianych około 9-10 minutach z mięsem w garnku dosypujemy około 2/3 puszki kukurydzy i wrzucamy ziemniaczki co paręnaście sekund mieszając. Wykładamy na talerz po około 90 sekundach.

Tak przygotowane danie powinno wyglądać mniej więcej tak: ( przepraszam za słabą jakość ale to tylko zdjęcie z telefonu komórkowego )

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]


W razie jakichkolwiek pytań z miłą chęcią odpowiem.
Życzę smacznego :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To bardzo wyszukana potrawa ktora z pewnoscia zadowoli panie z doza praktyka w kuchni oraz masa czasu.Niewatpliwie boska potrawa lecz nie dla tych co sie spiesza do pracy lub wlasnie sa po pracy i marza o tym by jak najszybciej skleic cos dodrego i malo pracochlonnego. Pozdrowienia aliand ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.