Gość NicolaMexx Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 Witam Was serdecznie. Na wstępie w gwoli wytłumaczenia skąd ta nazwa :-( Danie jest moim autorskim, a że mieszkam w królewskim mieście Krakowie na ulicy Kadeckiej stąd nazwa "po kadecku" :) Tyle tytułem wstępu :grin: Ilość osób: 4 Skala trudności: 4/10 Czas przygotowania: około 90 minut Składniki (dla 4 osób): 4 duże piersi z kurczaka 4 łyżki deserowe miodu 4 łyżki deserowe musztardy sarepskiej średnia papryka pomarańczowa średnia papryka zielona 5 dużych ziemniaków duża cebula 7 ząbków czosnku 1 gruby plaster sera gouda ( może być morski bądź inny dobrze się topiący ) 1 gruby plaster boczku 6 dużych pieczarek puszka kukurydzy fasolka szparagowa 300g 4 duże pomidory zielona cebulka 3 łyżeczki deserowe bułki tartej oliwa z oliwek bazylia, pieprz, sól, cukier biały ( kopiata łyżka stołowa ), masło sznurek do gotowania Sposób przygotowania: Papryki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy bardzo mocno posiekane 3 ząbki czosnku. Rozbijamy piersi z kurczaka. Mieszamy musztardę i miód razem. Obieramy pieczarki krojąc na 8. Otwieramy puszkę z kukurydzy i wylewamy zalewę. Obieramy ziemniaki i dajemy do gotowania. Po ugotowaniu ziemniaków odkładamy je na bok. Pomidory kroimy w 8'ki, posypujemy posiekaną zieloną cebulką, skrapiamy oliwą z oliwek i odkładamy do lodówki. Oliwę z oliwek rozlewamy na patelnię. Ogień w skali do 3 ustawiamy na 2. Dusimy około 10 minut nadzorując ilość oliwy z oliwek. Rozbite piersi z kurczaka smarujemy zmieszaną wcześniej musztardą z miodem, posypujemy bazylią ( świeżą poszatkowaną lub sypaną np. kamis ), smarujemy pozostałym rozgniecionym czosnkiem. Układamy naprzemiennie max po.3, wąskie paseczki żółtego sera i boczku. Zawijamy, wiążąc sznurkami. Po 10 minutach od wrzucenia na patelnię papryk i cebuli dorzucamy pieczarki i trochę bazylii, pieprzu i soli oraz w razie potrzeby oliwy z oliwek. Dusimy jakiś czas aż do zarumienienia pieczarek. Ziemniaki w międzyczasie powinny się zagotować, odcedzamy je więc z wody i odkładamy na bok. Na ten sam palnik wrzucamy fasolkę szparagową ( czas gotowania około 7-8 minut ) dodając już na początku cukier. Po zarumienieniu się pieczarek na patelnii do całości dokładamy nasze 4 zawijańce i co 2-3-4 minuty przekładamy z boku na bok ( całość powinna trwać ok 9-10 minut ). Na przygotowane talerze wkładamy fasolkę ( minutę przed jej wyjęciem na małą patelnię dajemy dużo masła i bułkę tartą ) i posypujemy bułką tartą. Wyjmujemy pomidory z lodówki. Po wcześniej wspomnianych około 9-10 minutach z mięsem w garnku dosypujemy około 2/3 puszki kukurydzy i wrzucamy ziemniaczki co paręnaście sekund mieszając. Wykładamy na talerz po około 90 sekundach. Tak przygotowane danie powinno wyglądać mniej więcej tak: ( przepraszam za słabą jakość ale to tylko zdjęcie z telefonu komórkowego ) [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] W razie jakichkolwiek pytań z miłą chęcią odpowiem. Życzę smacznego :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tulipan9 Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 z pewnością jest smaczne,ale za dużo pracy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aliand Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 To bardzo wyszukana potrawa ktora z pewnoscia zadowoli panie z doza praktyka w kuchni oraz masa czasu.Niewatpliwie boska potrawa lecz nie dla tych co sie spiesza do pracy lub wlasnie sa po pracy i marza o tym by jak najszybciej skleic cos dodrego i malo pracochlonnego. Pozdrowienia aliand ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość NicolaMexx Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2009 i o to chodzi moi drodzy ze to nie ma być na szybko ;) to mozna przyrządzić na fajną okazję bądź niedzielny obiad :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.