Moriquendi Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2009 Hey. Zrobiłem już kilka chlebków w swoim automacie do pieczenia chleba. Teraz przyszła kolej na bardziej zaawansowane przepisy. Nie powinienem jeść mąki przennej, więc szukam przepisów w których ich nie ma lub jest jej bardzo mało. Pomyślałem o chlebie orkiszowym. Sąsiadka powiedziała jednak, że ciemne chleby to powinno się tylko na zakwasie robić bo inaczej nie dobre wychodzą. No więc chcę zrobić chleb orkiszowy na zakwasie w automacie. Pytanie 1. - Czy chleby na zakwasie również można w automacie piec? Pytanie 2. - Jaki zakwas? Pytanie 3. - Przepis, przepis, przepis! :-D W sieci znalazłem bardzo mało przepisów na chleb orkiszowy na zakwasie. (Znalazłem np. ten: https://www.dancia.bloog.pl/id,4243322,titl...asie,index.html ale nie wiem czy dobry....) Bardzo bym prosił o jakieś rady. To będzie mój pierwszy chleb na zakwasie więc się denerwuję :) 8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bietka Opublikowano 29 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 https://www.chleb.info.pl/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moriquendi Opublikowano 29 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 Tylko kurczę jak mam robić chleb z tych przepisów co podałeś to automat praktycznie jest bezużyteczny :\ Muszę non stop przy chlebie siedzieć praktycznie. Mogę nastawić wygniatanie ciasta, ale potem musi czekać ileś godzin żeby wyrosło i potem nastawiać na pieczenie. Nie jest to tak wygodne jak każdy mówił "wystarczy wsypać i już" ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Ja piekę chleby ciemne i nigdy jeszcze ich nie piekłam na zakwasie bo nie mam odwagi :D Mozna też uzyć suchego zakwasu albo i nie. Na Allegro kupisz i suchy zakwas i różne gotowe mieszanki z róznymi rodzajami mąk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1bubcia36 Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 dlaczego większośc ludzi boi sie pieczenia chlebka na zakwasie?ja osobiście na zakwasie nie piekłam tylko na drożdżach i żurku z butelki :-D chlebki były zawsze smaczne aczkolwiek wyczuwałam w nich drożdże.Może ktos napisze mi wady i zalety pieczenia na zakwasie,będę wdzięczna za każdą radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lidan Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Witam :) Dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem chleba w automacie. Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o pieczenie czegokolwiek z użyciem drożdży, więc automat to dla mnie świetna sprawa. W ciągu tygodnia upiekłam 4 chleby: 3 jasne z przepisów dołączonych do automatu i jeden ciemny z gotowej mieszanki. Wszystkie były pyszne, choć te pszenne trochę zbyt słodkie ;) Jest jednak kilka nurtujących mnie niejasności i byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś mnie oświecił ;) 1. Mąka. Czy trzeba stosować się ściśle do podanych w przepisach typów mąki czy też można używać wszystkich dostępnych w handlu? Mąkę 550 udało mi się kupić na stoisku ze zdrową żywnością za 10 zł!! 2. Drożdże. Do tej pory używałam tylko tych w proszku Otkera. Czytałam, że zamiennie można dodawać również swieżych. Tylko nie wiem jak bo spotkałam się z dwoma sposobami. Jeden to pokruszyć drożdże i wrzucić na mąkę a w drugim było napisane, żeby wkruszyć do wody. No i który mam stosować w automacie ;) Czy drożdże trzeba wyjąć wcześniej z lodówki, żeby miały taką samą temperaturę jak reszta składników? 3. Żurek. Zakwasu naturalnego robić nie będę bo mam za zimno w mieszkaniu, poza tym jeszcze do tego nie dojrzałam. Jeśli znajdę to kupię kiedyś ten suszony i wypróbuję. Rzuciło mi się chyba gdzieś tutaj w oczy zdanie, że ktoś dodawał żurku do chleba. Bardzo mnie to zaintrygowało, ale nie znalazłam szczegółów. Czy można taki zwykły kupiony w sklepie, w butelce żurek dodać? Do jakiego chleba i w jakiej ilości? Zamiast wody? Czy wtedy dodaje się tyle samo pozostałych składników (np drożdży)? Może niezbyt dokładnie przeczytałam wszystko co o chlebie napisano i dlatego nie znalazłam interesujących mnie wiadomości. Z góry przepraszam jeśli te informacje gdzieś tu są ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 dlaczego większośc ludzi boi sie pieczenia chlebka na zakwasie?ja osobiście na zakwasie nie piekłam tylko na drożdżach i żurku z butelki :-( chlebki były zawsze smaczne aczkolwiek wyczuwałam w nich drożdże.Może ktos napisze mi wady i zalety pieczenia na zakwasie,będę wdzięczna za każdą radę. Drożdże sklepowe to sztucznie drożdze.Zakwas to naturalne drożdze. Chleb na zakwasie jest przez to zdrowszy i lepiej trawiony przez nasz organizm.Dlatego polecam zrobienie zakwasu i pieczenie na nim.Minus? Długie oczekiwanie. Co do automatu, to on ma program dostosowany do ciast drożdżowych a nie na zakwasie.Nie znaczy to że nie można w nim piec takich chlebków.Wiąże się to właśnie z pilnowaniem.Ja taki chleb na zakwasie zostawiam poprostu w wyłączonej maszynie na noc i włanczam rano :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Moriguendi przepis na chleb orkiszowy wstawiłam na Smacznym Nasze przepisy w temacie pieczywo.Zajrzyj tam proszę. Chlebuś jest pyszny i nie potrzeba zakwasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monika22 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 hej jesli chodzi o pieczenie chleba to tez zaczelam piec i powiem wam tak ze pieke na zakwasie i nie mam maszynki wszystko ugniatam recznie i pieke w piekarniku elektrycznym i jest smaczny nabieram coraz lepszej wpraw :) y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.