Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nauczy艂am si臋 od Babci i tak robi臋 malinki - w sam raz na zim臋 do herbatki.. ale te偶 do lod贸w, nale艣nik贸w, deser贸w itp. Zasada jest taka, 偶e na 1kg malin bierzemy 1,2 kg cukru. Maliny przygotowuje si臋 w bardzo prosty spos贸b: nale偶y rozetrze膰 je w du偶ej misce (ja u偶ywam kamionkowej) drewnian膮 pa艂k膮 do ucierania ciasta, nast臋pnie wsypa膰 proporcjonalnie do ilo艣ci malin cukier, dobrze wymiesza膰 i zostawi膰 na kilka godzin a偶 cukier si臋 rozpu艣ci (mo偶na na ca艂y dzie艅) - co jaki艣 czas nale偶y zamiesza膰. Po tym czasie nak艂adamy maliny do ma艂ych s艂oiczk贸w i ustawiamy do lod贸wki (bez pokrywek). Mog膮 sta膰 w lod贸wce nawet do 48 godzin, na wierzchu powinna wytworzy膰 si臋 bia艂a "sk贸rka" z cukru. Nast臋pnie do ka偶dego s艂oiczka wlewamy po 艂y偶ce sto艂owej spirytusu i wtedy dopiero nak艂adamy pokrywki, zakr臋camy s艂oiczki. NIE PASTERYZOWA膯! Spirytus sprawia, 偶e s艂oik贸w nie trzeba ju偶 zagotowywa膰. Ja zanosz臋 malinki do piwnicy i tam sobie czekaj膮 do zimy. Najlepsze do herbaty na przezi臋bienie! :D Ale nale艣niki polane takimi malinkami te偶 s膮 wy艣mienite... albo budy艅 :-D Polecam. W razie pyta艅 z ch臋ci膮 odpowiem. A to moje tegoroczne malinki: post-8290-1247004835_thumb.jpg

Opublikowano

Witaj Tuska :-D Gdy rozetrzesz malinki w misce, puszcz膮 du偶o soku i dlatego po wymieszaniu z cukrem zrobi si臋 syrop, ale nie jest on a偶 tak g臋sty. Malinki si臋 nie zcukrz膮.. jedynie na wierzchu miski powinna zrobi膰 si臋 bia艂a cukrowa "sk贸rka". Trzeba cz臋sto miesza膰 malinki zanim prze艂o偶y si臋 je do s艂oik贸w. Potem w lod贸wce (jeszcze bez zakr臋tek) powinny sta膰 do 48 godzin a nast臋pnie zakr臋camy s艂oiczki i wynosimy np. do piwnicy albo spi偶arni. Nie musz膮 sta膰 ca艂y czas w lod贸wce. Po wlaniu spirytusu nie powinny ple艣nie膰 ale lepiej kontrolowa膰 co jaki艣 czas. Polecam, bo s膮 wy艣mienite!

Opublikowano

Bardzo si臋 ciesz臋! Mam nadziej臋, 偶e b臋d膮 smakowa膰. Pozdrawiam :-D

• 5 tygodni p贸藕niej...
Opublikowano

Jolu polecam bo malinki s膮 wy艣mienite :) Jako s艂odki sos do nale艣nik贸w lub deser贸w lodowych - pyyycha! A zim膮 do herbatki na przezi臋bienie niezast膮pione. Pozdrawiam.

• 1 miesi膮c temu...
Opublikowano

Jolu bardzo, bardzo si臋 ciesz臋, 偶e przepis wypr贸bowa艂a艣 i malinki smakuj膮 :) Pozdrawiam serdecznie!

• 2 lata p贸藕niej...
Opublikowano

Witaj Kaliope 馃檪 Mam du偶o malin, i w艂a艣nie Tw贸j przepis spad艂 mi z nieba, bo szukam czego艣 nowego, wiec chyba ju偶 znalaz艂am, zaraz bior臋 si臋 za produkcj臋 tego zachwalanego soczku - mniam 馃檪 Uwielbiam lody z malinkami, niestety tylko latem mog臋 sobie na to pozwolic, ale teraz b臋d臋 nawet w zimie pa艂aszowa膰 taki deserek, bo malinki b臋d臋 mia艂a, oczywi艣cie o ile moje garde艂ko pozwoli ;-) Pozdrawiam

• 10 miesi臋cy temu...
  • 8 miesi臋cy temu...
Opublikowano

Robi艂am je i polecam, s膮 przepyszne te malinki (艣wietnie smakuj膮 lody polane tak膮 procentowo-malinowo polew膮), a poziomki te偶 by艂yby dobre :)

• 2 tygodnie p贸藕niej...
Opublikowano

Maj膮c takie lekarstwo to mo偶na bardzo d艂ugo leczy膰 si臋. :wink:

Dziewczyny, nie ma to jak przepisy naszych bab膰.

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki u偶ytkowania.