tysia_90 Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 Dziś pomysł na obiadek zaczerpnęłam z kuchni meksykańskiej, choć samo przygotowanie tej potrawy nie robiłam tak jak w przepisie. Składniki 500-700 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowo wieprzowego) 3 średnie cebulki 4 - 5 ząbków czosnku Duża papryka czerwona Puszka kukurydzy Puszka czerwonej fasolki Chili/ pieprz cayenne ostra papryka dorodny pomidor lub pomidorki z puszki (choć puszka to za dużo) 2 kostki bulionowe (rosół z kury bądź rosół wołowy) oregano, majeranek, bazylia 1 słoiczek i mała puszka koncentratu pomidorowego. Przygotowanie: Cebulkę pokroić w kostkę, czonsek posiekać również drobno. Zeszklić na patelni dodając zioła i sporo chili i posiekaną w kostkę 3/4 papryki. W między czasie przygotować bulion(pół litra wody i 2 kostki rosołowe(dodałam również liść laurowy). Sparzyć, obrać ze skórki pomidora, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie. Następnie wrzucamy na patelnie mięsko i mieszami i rozdrabniamy tak abyu nie zrobiły nam sie "kluchy". Smażymy wszystko do czasu aż mięso będzie gotowe i odparuje nam większość niepotrzebnej wody. Mięso nie powinno pływać w tym sosie. Doprawiamy papryczką. Wyłączamy gaz. Zawartość patelni przekładamy do sporego garnka(można to zrobić na patelni ale musi być głęboka, tylko nakładanie bedzie nie wygodne). Zalewamy to bulionem który wcześniej przygotowaliśmy.Mieszamy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy mieszając ok 5 min i wrzycamy do garnka kukurydzę wraz z fasolką(wcześniej trzeba odcedzić zalewe i przepłukać warzywka). Po wymieszaniu sprawdzamy smak. Ważne by było to pikantne! Więc doprawiamy chili do samku i gotujemy:). Można podawać tę potrawę na wiele sposobów. Ja podałam z ryzem:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi