Skocz do zawartości

Saksońskie placuszki


Rekomendowane odpowiedzi

SKŁADNIKI: 40 dag. ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków w łupinach 5 dag. rodzynek 2 jajka 3 łyż. mąki szczypta soli 40 dag. chudego twarogu 5 łyż. cukru starta skórka z 1/2 cytryny 4 łyż. oleju cukier cynamon WYKONANIE: Ziemniaki obrać, drobno utrzeć na tarce lub zemleć w maszynce. Rodzynki umyć w gorącej wodzie i osączyć. Z ziemniaków, rodzynek, jajek, 2 łyż. mąki, soli, twarogu i skórki cytrynowej zarobić ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi formować placuszki o średnicy 5 cm. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć placuszki porcjami 8 min. z obu stron na złotobrązowy kolor. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać placuszki z obu stron. Placuszki najlepiej podawać z musem jabłkowym, śliwkowym lub z kompotem. SMACZNEGO!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.