basga Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Przepis z gazetki "Najlepsze Ciasta". 5 jajek 1kg śliwek węgierek 1 szkl mąki 3/4 szkl cukru 0.5 szkl tartej bułki cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Formę z piekarnika wyłożyć folią aluminiową,ułożyć połówki śliwek,posypać bułką tartą. Z białek ubić pianę,dodać cukier i cukier wanilinowy,potem żółtka i mąkę z proszkiem-wymieszać. Ciasto wylać na śliwki,piec w 170*C przez około pół godziny-sprawdzić patyczkiem. Wyjąć i zawinąć w ściereczkę,obciążyć lekko a po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO :) Cytuj
Kaliope Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Ale smakowita rolada... mmmmm.... :) Cytuj
basga Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2009 A to jabłkowa wersja tej rolady-też bardzo dobra i aromatyczna-użyłam cukier wanilinowy cynamonowy. Cytuj
campari Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2009 ciekawy, banalny sposob na szybka rolade. musze wyprobowac pewnie z innymi owocami niz sliwiki, bo po ostatniej mojej przygodzie z nimi jakos nie bardzo jestem za nimi, ale napewno wyprobuje z innymi. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi