Iwona01 Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 Ostatnio na jakimś forum kulinarnym znalazłam ciekawy przepis. Wypróbowałam go i jak sie okazało rybka wyszła przepyszna. Oto ten przepisik: -1/2 kg filetów z sandacza ( myslę, że inna rybka też może być ) - 2 cytryny - mąka - 2 marchewki, 1 duża pietruszka - 1/2 selera, 2 cebule - kieliszek białego wytrawnego wina - 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego - szklanka śmietany - sól,pieprz,cukier - olej do smażenia Filety sandacza skropić sokiem z cytryny,lekko osolić i odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Następnie osuszyć. Cebulę posiekac i zeszklic na oleju, dodac resztę warzyw pokrojonych w słupki i smażyc przez 5-8 min. Dodać liście laurowe i ziele ang. oraz doprawiś solą,pieprzem i cukrem. Wlać wino i dusić 5 minut pod przykryciem. Na sam koniec dodać osoloną smietanę. Kawałki sandacza obtoczyć w mące i smazyć na złoto z obu stron. Żaroodporne naczynie posmarować olejem,układać kawałki ryby,przykryć duszonymi warzywami i zapiekać w temp. 180*C przez ok 15 minut. S M A C Z N E G O ! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.